Пређи на садржај

Учињено много на помирењу у региону

Извор: Викиновости


14. октобар 2011.
Београд-  (Beta) - Европски комесар за проширење Штефан Филе оценио је у петак у Београду да је у региону Западног Балкана учињено много на успостављању трајног помирења и јачању регионалне сарадње, што су кључни елементи у усвојеној стратегији проширења Европске уније за 2011. годину.

„У том смислу, пада ми на памет најпре сарадња са Хагом и изручење свих бегунаца, ратних злочинаца том суду. Посебно желим да захвалим председнику Србије Борису Тадићу због уложених напора да се ово поглавље затвори“, рекао је Филе на 22. сесији Игманске иницијативе у Палати Србија.

Филе је указао да помирење није само формално питање, већ се ради о суштинском помирењу чему су сви у региону допринели. „Ваше посете Вуковару, Сребреници и Паулин Двору допринеле су помирењу и веома значиле породицама жртава“, поручио је Филе Тадићу.

Председник Србије Борис Тадић је изразио задовољство што су Србија, Хрватска и Црна Гора напредовале ка Европској унији и указао да отворена питања међу државама не смеју да буду злоупотребљена у процесу евроинтеграција.

Тадић је истакао да је помирење један од најважнијих изазова и да је зато неопходно да све државе безусловно казне починиоце ратних злочина и да исти стандарди морају да важе за све.

Председници Србије, Хрватске, Црне Горе и председавајући Председништва БиХ потписали су у петак у Београду заједничку изјаву у којој позивају ЕУ да, упркос кризи, „не испусти из вида важност процеса проширења (ЕУ)“, као инструмента за стабилизацију мира.

Игманска иницијатива, као мрежа невладиних организација региона, основана је 2000. године са циљем да допринесе бржој нормализацији односа земаља потписница Дејтонског мировног споразума којим је окончан рат у БиХ 1995. године.

Извор[уреди]