Учесници протеста у Москви високообразовани

Извор: Викиновости


27. децембар 2011.
Москва-  (Beta-AFP) - Највећи део учесника протеста у Москви против резултата парламентарних избора има високо или више образовање, а сваки четврти је шеф предузећа у коме ради, резултати су истраживања Левада Центра.

Анкета је показала да чак 70 одсто учесника протеста има високо или више образовање, више од 60 одсто су узраста од 18 до 40 година. Сваки четврти је шеф, има сопствени бизнис, или на радном месту има потчињене. Студената је било 12 одсто.

Чак 70 одсто се придржава либералних, демократских ставова, док су 24 одсто присталице левих идеја.

Основни мотиви за учешће у протесту били су: озлојеђеност због фалсификовања изборних резултата (72,5 одсто), незадовољство ситуацијом у земљи (72,8 одсто), незадовољство јер власт не узима у обзир мишљења таквих као што су учесници митинга (51,7 одсто), разочарани су у модернизацију и председника Дмитрија Медведева (41,7 одсто).

Омиљена партија демонстраната је либерална Јаблоко, која није ушла у парламент, и за њу је гласало 37,6 одсто анкетираних. На другом месту по популарности су комунисти са 19,1 одсто, на трећем левоцентристичка Праведна Русија са 11,8 одсто. Право дело и Либерално демократску партију Владимира Жириновског симпатише по 6,5 одсто.

Истраживање је спроведено 24. децембра на протесту на Проспекту Сахарова, по наруџбини организатора протеста. Анкетирана је 791 особа.

Извор[уреди]