Пређи на садржај

Ухапшена четворица актера снимка куповине гласова за црногорски референдум

Извор: Викиновости24. март 2006.


Блок црногорских странака које се залажу за заједничку државу јуче је објавио аматерски снимак на којем се види како четири члана ДПС-а покушавају да поткупе једног гласача да на референдуму гласа за независност.

Снимак[уреди]

На филму су приказани активисти Демократске партије социјалиста Ивановић Иван и Вучинић Ранко и суспендовани функционер Агенције за националу безбједност Мијовић Василије који је раније оптужио власт да је тражила од њега да учествује у куповини гласова. Они су мештанину Голубоваца Бушковић Машану, у његовој кући нудили да му плате рачун за струју у износу преко 1.500 евра у замену за подршку пројекту независне Црне Горе.

У убеђивању Бушковића да подржи независну Црну Гору, активисти ДПС позивали су се и на спорт. 'Машане, преломи у свом мозгу, гласај за независну Црну Гору. Имамо фудбалски клуб 'Зета', који ће играти у Лиги шампиона, када Црна Гора буде независна', навели су они. Бушковић је одбио помоћ наводећи да му је на претходним парламентарним изборима министар рада и социјалног старања Славољуб Стијеповић обећао сличну 'помоћ', али да од тога није било ништа.

На почетку деветоминутног тајно снимљеног филма види се датум 5. март и време од 17.30 у породичној кући Бошковића у Голубовцима.

Коментари[уреди]

ДПС је оценио да се ради о монтажи, али убрзо су чланови њихове партије који се налазе на снимку рекли да је то истина, али да њихова намјера није била куповина гласова, већ су хтјели да помогну његовом брату да му помогне. Наиме, они тврде да је брат Машана Бушковића желио да финансијки помогне свог брата, али да овај због поноса није хтио да прихвати његову помоћ и да их је он замолио да му помогну тако што ће његовог брата убједити да му новац даје Влада Црне Горе. Мијовић, Ивановић и Вучинић нису објаснили зашто нису, ако је то истина, изабрали неки лакши начин да Бушковићу додјеле новац и неку причу у коју би овај лакше повјеровао.

Радио-телевизија Србије је прекинула данас свој програм да би приказала цео снимак, а он је у целости приказан и у другом дневнику РТС-а. РТС је чак поставио овај снимак на свој интернет сајт [1].

Портпарол Демократске партије социјалиста Предраг Секулић изјавио је Тањугу "Без икакве дилеме могу да кажем да је у питању класична политичка намјештајка и монтажа и да нико у име ДПС није могао да нуди било какву политичку трговину". "ДПС и државни органи Црне Горе ће, без обзира на овакве покушаје чији је циљ довођење у питање референдумског процеса обезбиједити услове за демократско изјашњавање грађана 21. маја, свјесни супериорности идеје независне Црне Горе", закључио је Секулић.

Истрага[уреди]

Члан Медијског пула блока за заједничку државу Симонида Кордић рекла је јуче да ће тај документарни филм бити достављен специјалном тужиоцу за организовани криминал Стојанки Радовић, Републичкој референдумској комисији и међународним посматрачким организацијама. Она није желела да одговара на питања новинара уз објашњење да филм 'све говори'.

Подгоричка полиција почела је претрес породичне куће суспендованог функционера Агенције за националну безбедност Василија Мијовића у селу Зета код Подгорице. Мијовић, који је у пратњи полиције изведен из подгоричког Центра безбедности око 17 сати, присуствује претресу.

Он је у полицију приведен раније данас због сумње да је поставио скривену камеру и тајно организовао снимање покушаја подмићивања Машана Бушковића у Зети. Полиција верује да је Мијовић аутор филма, на коме су приказана двојица активиста Демократске партије социјалиста како нуде Бусковићу плаћање рачуна за струју од 1.580 евра да би на референдуму гласао за независност. Мијовић, који је присутвовао снимљеном догађају и снимљен је на филму, изјавио је да не зна ко је поставио камеру и да нема никакве везе са тајним снимањем догађаја.

Мaшaн Бушкoвић кojeг су пoкушaли дa пoдмитe пуштeн je након сaслушaњa а Ранко Вучинић и Иван Ивановић и даље су у Центру безбедности где су приведени ради саслушања.

Црногорски предсједник Филип Вујановић није данас желио да коментарише филм о подмићивању ради гласања за независност, наводећи да је поступак који је тим поводом покренуо Државни тужилац у току.

Извори[уреди]