Пређи на садржај

Ускоро у продавницама потпуно здраво млеко

Извор: Викиновости


23. фебруар 2013.
Панчево/ Србија (Beta) - Највише за недељу дана на полицама наших продавница имаћемо потпуно здраво млеко без сумњи на присуство канцерогеног афлатоксина, изјавио је у суботу у Панчеву министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић.

„За који дан биће готове анализе кукуруза у складиштима Дирекције за робне резерве, и тада ћемо са извесношћу знати колике су количине кукуруза које нису заражене. Намеравамо да сав тај кукуруз поделимо фармама како бисмо у најкраћем могућем року отклонили било какве сумње у присуство афлатоксина“, рекао је Кнежевић приликом узорковања сточне хране у Фабрици сточне хране „Јабука“.

Додао је да ће од понедељка почети набавка супстанци помоћу којих ће сав токсин, ако постоји, бити излучен из организама животиња како би се најдаље за недељу дана на тржишту појавило потпуно здраво млеко.

„Уверен сам да је ово кампања усмерена против наших произвођача сточне хране, јер на неким сајтовима имате манифесте у којима се тражи да се сва сточна храна у Србији стави ван промета како би се набављала из иностранства. Једино тумачење које имам, јесте да ћемо увозити неку јефтинију сточну храну у којој има генетски модификованих организама“, рекао је Кнежевић.

Навео је како постоји још један лоби састављен од домаћих произвођача монополиста који користе ситуацију да би истиснули конкуренцију.

Наредних дана биће завршене анализе квалитета сточне хране свих 76 великих српских произвођача сточне хране, и уколико се утврди да је она добра, биће и даље испуручивана фармама, додао је министар.

„Очекујем санкције према онима који су узнемиравалим јавност и стварали пометњу на тржишту, а ја прихватам одговорност за све евентуалне пропусте министарства“, рекао је Кнежевић.

Он је појаснио да су због тога што је анализа једног истог млека у две домаће лабораторије дала различите резултате узорци послати у Холандију у једину референтну лабораторију у Европи.

Извор[уреди]