Усвојени Резолуција о КиМ и Извештај преговарачког тима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. децембар 2007.

Дом Народне скупштине Републике Србије

Београд/ Србија (Beta) - Скупштина Србије усвојила је вечерас Резолуцију о Косову и Метохији и извештај државног преговарачког тима о преговорима вођеним под мандатом преговарачке тројке Контакт групе.

Резолуција је усвојена са 220 гласова за, 19 против и три уздржана.

Резулуцију су подржали посланици Демократске странке (ДС), Демократске странке Србије (ДСС), Г17 Плус, Српске радикалне странке (СРС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Ромске партије и Уније Рома Србије. Против су били посланици Либерално-демократске патрије, Лиге социјалдемократа Војводине, док су посланици Савеза војвођанских Мађара били уздржани.

Извештај државног преговарачког тима усвојен је са 150 гласова за, 19 против, а три посланика су били уздржана. Посланици СРС-а нису гласали за извештај.

Резолуцијом се предвиђа да међународни споразуми које Србија закључује, укључујући и Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ, морају бити у функцији очувања суверенитета и територијалног интегритета земље.

Предвиђено је да скупштина утврди да ће сви акти проглашења и признања независности Косова и Метохије, као и све активности у међународном окружењу које би проистицале из тих аката бити проглашени ништавним и противним уставном поретку Републике Србије.

Види још[уреди]

Извор[уреди]