Ураган Ајрин погодио САД

Извор: Викиновости


27. август 2011.
САД -  (Beta) - Снажни ветрови и обилне падавине захватили су део Сједињених Држава, након што је ураган Ајрин погодио америчку источну обалу.

Стотине хиљада туриста и мештана из океанског приобаља у Северној Каролини, Вирџинији, Мериленду, Делаверу, Њу Џерсију, Њујорку и Конетикату евакуисане су пред налетом Ајрин (Ирене), једне од природних непогода чије би последице – процењују метеоролози и стручњаци – могле да коштају на десетине милијарди долара.

Налети ветра брзине до 150 km су, додуше, у суботу ујутро нешто ослабилили, па је Центар за урагане смањио категорију урагана на најнижу могућу, али чињеница да се ради о изузетно великом вртлогу који угрожава густо насељено подручје уз обалу, од Северне Каролине до Бостона, оставља много разлога за бригу, посебно када је реч о поплавама и снабдевању електричном енергијом.

Ураган је у суботу ујутро захватио Северну Каролину, оборио дрвеће, преплавио улице и изазвао нестанке електричне енегрије у бројним домовима. Метеоролози наводе да се последице снажних ветрова осећају и до 150 километара од центра олује, те да постоји опасност од формирања торнада. Пријављено је и неколико смртних случајева повезаних са невременом.

Председник Барак Обама посетио је данас командни центар, у којем високи званичници за ванредне ситуације координишу предузете мере. Обама је упозорио да ће ситуација бити неизвесна наредна 72 сата. Председник је прекинуо летовање и у обраћању нацији – пред повратак у Вашингтон - поручио да се ради о „изутено опасном урагану“, могуће историјских размера.

Секретар за унутрашњу безбедности Џенет Наполитано претходно је упозорила становнике источне обале да схвате озбиљно сва упозорења и истакла да је ово само почетак. Такође је позвала све грађане, којима је наређено да се евакуишу, да напусте своје домове.

Ванредно стање је проглашено у свим приобалним државама. Авиокомпаније су отказале летове према већем делу источне обале САД где су затворени бројни аеродроми.

У Њујорку не ради ни највећа подземна жељезница у земљи, која је први пут затворена због природне катастрофе. Градоначелник Мајкл Блумберг наредио је прву у историји евакуацију Њујорчана, њих 370.000 који живе у деловима метрополиса на ниској надморској висини. Ураган Ајрин (Ирена) први је који озбиљно прети америчком копну у последње три године.

Извор[уреди]