Ураган Ајрин ослабио

Извор: Викиновости


Ураган Ајрин - 28. август (NASA/NOAA GOES Project, Dennis Chesters

28. август 2011.
Њујорк/ САД (VOA) - Ураган Ајрин је ослабио и постао тропска олуја, али наставља да погађа источну обалу Сједињених Држава тешким кишама и јаким ветровима приближавајући се граду Њујорку.

Ураган је у суботу ујутру стигао до копна Северне Каролине, где је у невремену погинуло најмање осам особа, а копнени и ваздушни саобраћај су потпуно паралисани.

Ураган Ајрин - снимак са Међународне свемирске станице

Национални центар за урагане је саопштио да се невреме приближава Њујорку са ветровима снаге 120 километара на сат. Метеоролози кажу да ће се на горњим спратовима бројних вишеспратница у граду удари ветра осетити много јаче. Очекује се и да се водостај повећа чак до два и по метра, што би створило проблеме у нижим деловима Менхетна, почев од Батери Парка, на самом југу.

Делови саобраћајних тунела који повезују град са копном су затворени због опасности од поплаве. Реке Ист и Хадсон, које окружују острво Менхетн, набујале су и поплавиле неке улице. Гувернер државе Њу Џерзи, Крис Кристи, предвиђа да ће поједини делови државе доживети рекордне поплаве.

Метеоролози кажу да ће Ајрин до краја дана прећи у Њу Ингланд, пре него што током ноћи стигне до Канаде.

Због последица невремена, две нуклеарне електране – у Мериленду и Њу Џерзију – биле су присиљене да прекину рад. Власти кажу да су електране безбедне и да нико није у опасности.

Ајрин је налетела на обалу државе Северне Каролине јуче ујутру, плавећи улице и рушећи дрвеће ветровима снаге 140 километара на сат. Невремене је касније стигло у Вашингтон, где су снажни ветрови и јака киша изазвали локалне поплаве и рушење дрвећа.

У источном делу Сједињених Држава, око два милиона домаћинстава је без електричне енергије. Десетине милиона људи су се нашле на путу невремена, које је прошло преко неких најгушће насељених подручја земље. Претпоставља се да су торнада која је изазвао ураган, порушила неке куће у државама Делавер и Вирџинија.

Центар за урагане упозорава на таласе и струје опасне по живот, уз пораст нивоа воде за више од два метра у неким деловима земље. Падавине од 25 центиметара и више могу да изазову смртоносне бујице и знатно рушење дрвећа.

Председник Барак Обама је јуче обишао командни центар у којем надлежни за ванредне ситуације усаглашавају мере које се предузимају за сузбијање последица невремена. Председник је упозорио да би ситуација наредних неколико дана могла да буде критична.

Америчка морнарица је издала наредбу да Друга флота, стационирана у Вирџинији, исплови на отворено море да би се избегла потенцијална штета.

Градоначелник Њујорка, Мајкл Блумберг, наредио је прву у историји обавезну евакуацију становника из нижих делова града, међу којим је и финансијска четврт око Вол стрита. Такође први пут у историји града, целокупан јавни превоз, укључујући подземну железницу и аутобуски саобраћај, затворени су, као и три главна њујоршка аеродрома.

Авиопревозници су већ отказали хиљаде летова дуж источне обале, а прекинут је и железнички саобраћај у неким деловима региона.

Ајрин је први ураган који је озбиљно угрозио Сједињене Државе после три године. Поред жртава у Сједињеним Државама, у урагану су погинули најмање једна особа у Порторику и две у Доминиканској Републици. Ајрин долази шест годинха пошто је ураган Катрина поплавио Њу Орлеанс, када је погинуло више од 1.800 људи, а више од милон остало без крова над главом.

Извор[уреди]