Управни одбор АЛДЕ у Крагујевцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. фебруар 2010.
Крагујевац/ Србија

У присуству председника АЛДЕ Пер Винтера, у Крагујевцу се одржава Управни одбор Агенције локалне демократије за Централну и Јужну Европу. Осим статуса пројеката који су у току, ажурирања акционог плана, нацрта буџета за 2010. годину и оперативним кредитима за период 2010/12, данас ће се разговарати и о увећању мреже ЛДА.

Асоцијација ради већ десет година на Балкану, али ми имамо локалне агенције за демократију још од 1993. Прва је била у Суботици и постепено се мрежа ширила, тако да сада имамо 12 агенција - 11 на подручју Западног Балкана и једну у Јужном Кокососу у Грузији, рекао је том приликом Пер Винтер.

Тесно сарађујемо са локалним властима покушавајући да поправимо ситуацију грађана у том конкретном подручју, али то не значи да агенције не могу и шире да раде. Веома смо задовољни радом на локалном нивоу, као и овде у Крагујевцу са господином Миловановићем, нашим потпредседником, зато што нам је веома стало да се сарадња одвија на локалном нивоу. Никада нам није средиште у неком главном граду, јер тамо има још толико активности и међународних организација. Ми радимо на локалном нивоу: имамо тренинге за политичаре, за званичнике, а радимо и на цивилном друштву да би им помогли да своје ставове боље изразе, да побољшамо свакодневни живот у друштву колико је то могуће.

Зато имамо много програма. Имамо програм за младе где покушавамо да их што више ангажујемо, програме заштите животне средине, програме за локални економски развој, који младе предузетнике обучава како да разраде своје идеје и преточе у бизнис планове, у погледу пореза и права или шта год им је већ потребно.

Један од највећих пројеката тренутно су микрокредити који се одвија овде у Србији веома добро, већ смо имали више од милион евра. То су мали пројекти у којима је изузетно учешће жена, за које мислим да чине трећину пројеката. Највећи део у производном сектору који је нешто што заиста може да помогне привреди, пре него кафићи и сличне ствари.

Добро је што се овакви састанци организују, јер према речима првог потпредседника АЛДЕ Добрице Миловановића, ово је прилика да нашим гостима који руководе целом асоцијацијом и агенцијом од Балкана до Каспијског мора, можемо да покажемо потенцијале Крагујевца, да их заинтересујемо за ову средину, јер АЛДА је све јачи партнер Европске комисије и Савета Европе и може много да нам помогне. Том приликом Добрица Миловановић подсетио је на три важна пројекта Микро кредитна шема за младе предузетнике у Југоисточној Европи, Подизање свести о управљању отпадом кроз едукацију и имплементацију селективног сакупљања отпада од картона и пластике и Институционална подршка града Сирена граду Крагујевцу у дефинисању социјалне политике.

Извор[уреди]