Умро Стив Џобс, суоснивач и главни човек Епла

Извор: Викиновости


Стив Џобс

6. октобар 2011.
Купертин-  (Beta-AP) - Стив Џобс (Steve Jobs), оснивач компаније Епл (Apple) и њен бивши главни руководилац, преминуо је у 57. години, саопштено је у четвртак ујутро.

Џобс је изумео и мајсторски рекламирао софистициране „справице“ које су измениле свакодневицу - почев од кућног рачунара (PC) преко ајпода (iPod) до ајфона (iPhone).

Компанија Епл је саопштила да је Џобс умро у среду поподне, али није навела узрок смрти. Међутим, стручњаци сматрају да је преминуо од ретког облика рака панкеаса који му се вратио. Како је саопштено из Епла, „Стивова бриљантност, страст и енергија били су извор безбројних иновација које су обогатиле и унапредиле животе свих нас. Свет је неизмерно бољи захваљујући Стиву“. Џобс се 2004. године борио са раком а пре две године пресађена му је јетра пошто је узео одсуство због здравствених проблема који нису били објашњени.

Одсуство је узео и у јануару, трећи пут откако су његови проблеми са здрављем почели, а шест месеци касније повукао се са места главног руководиоца Епла и ту функцију је лично предао Тиму Куку (Tim Cook)). Вест о његовој смрти одјекнула је међу обичним људима, па је на пример фризер из Сан Франциска Скот Робинс дојурио у локалну продавницу Еплових производа чим је чуо тужну вест.

„За неке људе то је као да је умро Елвис Присли (Presley) или Џон Ленон (John Lennon) - то је велика промена у нашемм добу. То је крај једне ере, крај Епла каквог смо познавали. То као да је крај проналазача“, рекао је Робинс (34).

Испред седишта Епла у Купертину, три заставе су у знак жалости спуштене на пола копља - застава САД, застава савезне државе Калифорнија и застава Епла. Вест о Џобсовој смрти појавила се дан пошто је компанија представила свету своју најновију верзију ајфона.

Џобс је покренуо Епл у једној гаражи у Силиконској долини, 1976. године заједно са пријатељем из средње школе. Деценију касније је изашао из фирме, а 1997. године се вратио да је спаси, и управо од тада је Епл прерастао у најуноснију технолошку фирму на свету чија се тржишна вредност процењује на 351милијарду долара. Готово све то богатство створено је откако се Џобс вратио. Џобс је култивисао и одржавао Еплов контракултурни сензибилитет и политику минималистичког дизајна, и на тржиште је стално избацивао нове сензационалне продукте - чак и у време рецесије из последњих неколико године, а упркос свом све слабијем здрављу. Кључно је допринео да се компјутер, од справице коју воле опседнути појединци претвори у свакодневну потрепштину модерног човека - и на послу и код куће. Истовремено, Џобс је са ајподом и ајфоном унапредио ствари у области мобилне телефоније и музичке индустрије.

Вероватно је најзначајније његово достигнуће ајпод, који се појавио 2001. године под маркетиншким слоганом „Хиљаду песама у вашем џепу“.

Извор[уреди]