Украјина мобилише и резервисте

Извор: Викиновости
Мапа Крима
Слика: Electionworld.

2. март 2014.
Крим/ Украјина (Beta-AFP) - Украјина ће мобилисати и резервисте како би осигурала безбедност и интегритет своје територије, саопштио је у недељу званичник украјинског Савета националне безбедности Андреј Парубиј.

„Министарсво одбране треба да у околини Украјине позове све који су у овом тренутку неопходни оружаним снагама“, рекао је Парубиј у телевизијском обраћању .

Он је казао да та мера има за циљ да се осигура „безбедност и територијални интегритет Украјине“ пошто је Русија прекршила билатералне споразуме, посебно оне који се тичу флоте у Црном мору.

Национална структура становништва Крима 2001
Слика: Роман Днепр.

Пошто су наоружани људи, за које се верује да су припадници руских јединица, заузели контролу над најважнијим аеродромима у Криму, Украјина је оптужила Русију за „војну инвазију и окупацију“.

Државни секретар САД Џон Кери упозорио је Москву да распоређивање руских трупа у Украјини угрожава „мир и безбедност“ у региону и да би могао да „има дубоке“ последице на руско-америчке односе.

Агенција Асошиејтед прес данас је јавила да је конвој са више стотина припадника руских трупа јутрос кренуо према Симферопољу, главном граду Крима.

Извор[уреди]