Пређи на садржај

Укида се међународно надгледање независности Косова

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

9. септембар 2012.
Приштина-  (Beta) - Међународна управљачка група сутра ће, како се очекује, донети одлуку о престанку надгледања независности Косова, која по оцени косовског премијера Хашима Тачија представља највеће међународно признање Косову.

Све припреме за специјално заседање Скупштине, које ће у згради Владе почети у 16.30 након доношења одлуке готове су. Седници ће присуствовати бројне међународне званице међу којима су бивши специјални изасланик УН за Косово Марти Ахтисари, амбасадори Волфганг Ишингер и Френк Визнер. Они ће се праламенту обратити, након председнице и премијера Косова Атифете Јахјаге и Хашима Тачија.

Међународна управљачка група састављена од представника 23 европске земље, које су признале независност Косова, Турске и САД, почетком јула је одобрила косовским институцијама да усвоје потребне уставне и правне амандмане за окончање надзиране независности. Одлука је донета на седници у Бечу на основу оцене да Косово довољно спроводи одредбе из Свеобухватног предлога за решење статуса Косова Мартија Ахтисарија.

Скупштина Косова је у складу са одлуком групе у петак усвојила 22 амандама на Устав Косова, којима се утврђује укидање надгледања независности, а усвојила је и закон којим се предвиђа наставак мандата Еулекса до средине 2014. године.

Премијер Тачи је након седнице оценио да окончање међународног надгледања независности представља највеће међународно признање за Косово и позвао грађане да прославе тај историјски успех.

Извор[уреди]