Угрожене две нуклеарке у САД

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. јул 2011.
САД -  (VOA) - Три нуклеарна постројења у САД угрожена су природним непогодама. Две нуклеарне централе у држави Небраски налазе се на путу историјске поплаве реке Мисури, док у држави Њу Мексико шумски пожар угрожава најважнију лабораторију за нуклеарно наоружање. Упркос забринутости коју изражавају неке групе за праћење нуклеарних активности, функционери кажу да за сада нема разлога за узбуну.

Author Bjoertvedt

Нуклеарка Форт Колхун у Небраски окружена је метар дубоком водом изливеном из реке Мисури. Иако би могла да поднесе поплаву од два метра и више, превентивно је искључена из мреже у априлу. Стручњаци кажу да реактору и нуклеарном гориву не прети никаква опасност. По обиласку електране шеф Нуклеарне регулаторне комисије Грегори Џексо рекао је да вода не продире у језгро реактора.

„Ризик да се нешто догоди за сада је веома мали“, рекао је Џексо.

Али групе за праћење нуклеарних активности упозоравају да би вода могла да угрози системе за хлађење реактора, што би довело до прегрејавања и топљења језгра. Кевин Кемпс је функционер групе Бијонд нуклеар.

„Имају заштиту за још два метра и то је све. Ако падне нека јака киша, наиђе торнадо или пукне нека брана узводно, Форт Калхун би доживео катастрофу“, каже Кемпс.

Сто километара јужније поплава угрожава и нуклеарку Купер, крај градића Хамбурга. Власти сматрају да ће њен висок положај, вреће са песком и бетонски зид од три метара сачувати електрану од поплаве.

„Морамо да урадимо све како бисмо били спремни, а све нуклеарке у Сједињеним Државама саграђене су тако да буду безбедне од историјски највише поплаве“, каже Грегори Џексо.

Али Кевин Кемпс се не слаже са тим.

„Електрана Купер ради пуном паром и тврди да има још пола метра зида пре него што би према прописима морала да се заустави. Ризик је у томе што је за потпуно заустављање потребно много дана или чак недеља за хлађење врелог реакторског језгра“, каже Кемпс.

Истовремено, на југозападу земље највећи шумски пожар у историји Аризоне прешао је у Њу Мексико и прети главној лабораторији за нуклеарно наоружање, у Лос Аламосу. Њен директор Чарлс Мекмилан затворио је цео комплекс.

„Наша постројења и нуклеарни материјал су безбедни“, рекао је Мекмилан.

Поменути пожар и поплаве ипак подстичу забринутост за осетљивост нуклеарних постројења на природне катастрофе. У мају, Нуклеарна регулаторна комисија саопштила је да је само 12 од 104 нуклеарна постројења у Америци имало проблеме са испуњавањем стандарда безбедности. Али у извештају који је ове недеље објавила непрофитна новинарска организација Про публика, каже се да је 60 од 65 нуклеарних електрана имало проблеме са опремом за ванредне ситуације.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg