Уговор са Фијатом шанса за целу Србију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. децембар 2009.
Крагујевац

Анекс уговора дефинисаће ниво и динамику улагања у заједничку компанију у којој ће Фијат (Италијански језик: Fiat) имати 67, а Србија 33 одсто капитала. Договор је постигнут приликом јучерашње посете председника Бориса Тадића и министра економије Млађана Динкића крагујевачкој Застави. Како је најављено анекс уговора између Фијата и Заставе биће потписан сутра у Београду. На основу горе наведеног договора Фијат ће уплатом оснивачког улога од 100 милиона евра отворити нови циклус инвестирања у Србији.

“Посао са Фијатом не доноси корист само за Крагујевац и Шумадију, него и за читаву Србију. Усуђујем се да кажем да је ово нешто што смо дуго сањали, очекујући великог произвођача. Ово је велика ствар за читаву Србију и то ће потпуно преокренути ситуацију за годину - две. Србија ће другачије да размишља, дише и живи због фабрике коју има у Крагујевцу. Најважније је да ће имовина прећи у руке Фијат Србије, трећину даје Влада, а две трећине Фијат. Циљ је да почетком јесени 2011. године видимо први модел на тракама у Крагујевцу, а онда и други. Ја сам оптимиста, истакао је Стевановић и мислим да је производња 200 000 аутомобила почетни капацитет, јер знам шта ми овде можемо да урадимо. Ми смо потпуно спремни, а ту пре свега мислим на радну снагу и све оно што можемо да урадимо. Док не почне производња новог модела ми ћемо имати производњу пунта у двоструко већој количини него ове године. Све је спремно, остаје још да Корман поље у кратком року, од шест месеци, припремимо за кооперанте.“ - истакао је Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца.

Ставке уговора и анекса[уреди]

Уговором између Фијата и Србије потписаног 14. октобра 2008. године предвиђено је:

  • Основно улагање Италијана од 700 милиона евра и државе Србије од 250 милиона.
  • Италијани постају власници 67 одсто нове компаније, а држава Србија задржава контролни пакет од 33 одсто.
  • Челници Фијата најавили су да ће уложити бар још стотину милиона евра.
  • Најављена су и улагања Ивека и италијанских компоненташа од још 240 милиона.
  • Уговором је прецизирано да се следеће године производи нови модел А класе у 240.000 примерака годишње
  • За 2011. годину најављена је производња модела Б класе у 140.000 примерака.
  • Договорено је и да нова компанија Фијат Србија преузме Заставу када Италијани уплате оснивачки улог од 200 милиона евра, а држава Србија од 50 милиона евра у новцу и 50 милиона евра у имовини.

Анекс:

  • Предвиђено да уместо пробитних 200 милиона евра оснивачког капитала Италијани уплате 100 милиона евра.
  • Производња два нова модела са изузетним дизајнерским и техничким својствима.
  • Застава аутомобили постаје једна од најважнијих испостава Фијата у свету.

Извор[уреди]