Пређи на садржај

Увођење верске службе у војску

Извор: Викиновости


18. октобар 2011.
Београд/ Србија (Beta) - Верска служба биће уведена у Војску Србије након 66 година, а споразум о томе потписали су са министром одбране представници шест традиционалних цркава и верских заједница.

„Приступили смо чину који враћа традицију српској војсци на један модеран и савремен начин, који пре свега поштује припаднике Војске Србије и то оне који се налазе на најтежим задацима и којима је највише вере потребно“, рекао је министар одбране Драган Шутановац након потписивања споразума.

Како је навео, чињеница да је са свим верским заједницама у Србији потписан споразум говори да Војска Србије живи и жели да настави тај живот тако што ће поштовати права свих грађана Србије и припадника војске.

Владика Порфирије нагласио је да војска постоји пре свега да брани, проповеда, сведочи и сачува мир. „Човек поред свих других потреба има потребу и за метафизичким упориштем, односно, потребу за Богом“, казао је владика.

Споразум су потписали министар одбране Драган Шутановац и представници верских заједница - београдски надбискуп Станислав Хочевар, поглавар Исламске заједнице Србије Адем Зилкић, бискуп Самуел Врбовски, епископ Иштван Чете Семеши, председник Савеза јеврејских општина Александар Нећак и бискуп Арпад Долински.

Војни свештеници са чином официра, како се наводи на сајту Српске православне цркве, имаће посебне ознаке на реверу. Припадници СПЦ имаће крст са тролистом, римокатолици латински крст, Јевреји Давидову звезду, војни имам имаће полумесец, а припадници евангелистичких и реформаторских цркава крст у ружи.

Извор

[уреди]