Пређи на садржај

Увести биометријску идентификацију материнства у породилишта

Извор: Викиновости

29. август 2015.
Београд/ СрбијаУвести биометријску идентификацију материнства у породилишта

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић најавио је да ће сугерисати надлежном министарству да одговарајућим правилником омогући примену уређаја за биометријску идентификацију материнства, који је патентирао Комлен Лаловић.

У саопштењу после разговора са тим проналазачем, повереник је обећао да ће у границама овлашћења предложити надлежнима да омогуће примену Лаловићевог дуалног биометријског скенера за спречавање крађе или замене беба у породилиштима.

„Будући да је реч о обради биометријских, нарочито осетљивих података (узимање отисака прстију мајке и детета у тренутку порођаја), она би се примењивала искључиво уз изричити писмени пристанак мајке”, рекао је Шабић и додао да би, по његовом мишљењу, у највећем броју случајева постојала спремност за то.

Шабић је оценио да надлежни приликом избора законских решења треба да воде рачуна о ставовима родитеља и нагласио да није добро што се са доношењем закона о несталим бебама и других мера значајно доцни у односу на рокове утврђене одлуком Суда у Стразбуру.

„Још крајем 2008. године упозорио сам надлежне, укључујући и Народну скупштину, да ће неодговоран однос према проблему довести до његове ескалације и да ће проблем попримити међународне размере, што се и потврдило пресудом Суда за људска права у Стразбуру, почетком 2013”, подсетио је Шабић.

Он је оценио да Лаловићев патент не може решити проблеме из прошлости, али да би могао да их отклони у будућности и да је добро што је тај проналазач тражио и добио од неколико породилишта потврду вредности и заинтересованост да почну са коришћењем апарата.

„Посебно добрим сматрам спремност проналазача коју је у разговору изричито потврдио, да се потпуно одрекне било каквих имовинских права у вези са експлоатацијом његовог патента у породилиштима у Србији”, наводи се у Шабићевој изјави достављеној медијима.

Извор

[уреди]