Пређи на садржај

Убијени 2005. у Хадити у Ираку жртве одмазде

Извор: Викиновости


12. јануар 2012.
Кемп Пендлтон/ Калифорнија (Beta-AP) - Војник САД који се борио у Ираку Сеник Дела Крус сведочио је у процесу пред војним судом у морнаричкој бази Кемп Пендлтон у Калифорнији да је командант његове јединице позвао војнике на одмазду пре него што су 2005. у Хадити убили 24 Ирачана, међу којима и жене и децу.

Како је навео Дела Крус, наредник Френк Вутерих рекао је припадницима своје јединице, пошто је убијен један амерички маринац, да треба да убију сваког ко покуша да их нападне.

Вутерих, који је оптужен по осам тачака за убиство без предумишљаја, последњи је отпуженик у највећем и најдужем процесу против америчких војника који су ратовали у Ираку.

Он је оптужен, такође, за сувише насилан напад, немарност, пропусте у обављању дужности и ометање правде.

Покољ у Хадити сматра се кључним моментом у рату у Ираку који је додатно довео у питање репутацију САД, већ раније угрожену због скандала у вези са затвором Абу Граиб.

До масакра је дошло, пошто је Вутерихова јединица нападнута док је била у конвоју који је превозио залихе, након чега је он изашао из камиона и почео да пуца на групу Ирачана који су стајали у близини.

Извор[уреди]