УН: Сједињене Државе оптужиле Русију да тражи промену режима у Грузији

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


10. август 2008.

Седиште УН у Њујорку

Њујорк/ САД Односи Сједињених Држава и Русије су на састанку Савета безбедности Уједињених нација посвећеном ситуацији у Грузији били видљиво напети, при чему су Сједињене Државе оптужиле Русију да тражи промену режима у Грузији. Вашингтон је чврст савезик Грузије, коју Москва оптужује за изазивање хуманитарне катастрофе у отцепљеној Јужној Осетији. Многи становници Јужне Осетије имају руско држављанство и Русија је упутила своје трупе на то подручје. Из седишта Уједињених нација у Њујорку, јавила се новинарка Гласа Америке Маргарет Бешир.

На једној од ретких недељних седница Савета безбедности, коју су заједнички затражиле Сједињене Државе и Грузија, амерички амбасадор Залмај Калилзад је поставио питање мотива Русије да протеклих дана упути око 10 хиљада војника у Јужну Осетију, да би спречила Грузију да успостави контролу над отцепљеним регионом који има руску подршку.

«Русија тврди да је циљ њених војних операција заштита мировних чувара и цивилног становништва у Јужној Осетији. Па ипак, њено реговање превазилази све разумне мере које су за то потребне. Уистину, њено ширење сукоба је непосредни узрок повећања броја недужних жртава и хуманитарне патње.»

Калилзад је рекао да руско ширење сукоба на још један сепаратистички регион у Грузији – Абхазију и напади у околини грузијске престонице Тбилисија, сугеришу другачије мотиве и циљеве. Амерички амбасадор је такође оптужио Русију да омета повлачење грузијских снага из Јужне Осетије. Он је рекао да су Сједињене Државе почеле консултације са осталим слично настројеним члановима Савета безбедности Светске организације и да ће убрзо предложити резолуцију којом се тражи тренутни прекид ватре. Ако та резолуција буде веома критична према руској улози у кризи, Москва ће верованто искористити своје право вета. Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин, узвраћајући на оптужбе Сједињених Држава, нагласио је да су тврдње да Русија циља на цивиле и води кампању терора против грузијског становништва, неприхватљиве и пропаганда каквој нема места у Савету безбедности. Он је рекао да Русија не омета повлачење грузијских трупа из зоне сукоба. Чуркин је такође рекао да су оптужбе да Русија одбија међународно посредовање лажне и истакао неколико разговора руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Кондолизе Рајс током протеклих дана. Калилзад је то искористио и рекао да је њихов најновији разговор преко телефона изазвао озбиљну забринутост у погледу руских циљева у Грузији.

«У том разговору, министар Лавров је рекао америчком државном секретару Кондолизи Рајс да демократски изабрани председник Грузије – цитирам – мора да оде. Цитирам још једном – Сакашвили мора да оде. То је потпуно неприхватљиво и преко границе. Хоћу да питам амбасадора Чуркина да ли је циљ његове владе промена режима у Грузији? Збацивање демократски изабране владе у Грузији?» Амбасадор Чуркин је одмах одговорио.

«Интересантно је ваше позивање на дипломатски телефонски разговор – поверљиви разговор нашег министра и вашег државног секретара. Волео бих сасвим јасно да кажем да је промена режима америчка кованица. Ми не користиме такве изразе. Радује ме чињеница да сте то јавно поменули – рекао бих да је то интересантна идеја и да сте спремни да је изнесете на јавној платформи.» Амбасадор Залман Калилзад није био задовољан.

«Хтео бих да поновим питање амбасадору Чуркину, пошто ми није одговорио. Да ли је циљ Руске Федерације да промени вођство у Грузији?»

«Напомињем да сам дао потпун одговор. Можда амбасадор није слушао док сам одговарао? Можда није имао слушалице? Напомињем да сам потпуно одговорио на то питање.»

Амбасадор Сједињених Држава је био веома критичан према одбијању Русије да затражи моментални и безусловни прекид ватре. Руски изасланик је поновио захтев своје земље да грузијске снаге – пре пристанка на прекид непријатељства, морају да се повуку из Јужне Осетије и пристану да потпишу уговор у којем се наводи да Тбилиси неће користити силу према отцепљеној републици.


Извор[уреди]