Тринестогодишња девојчица погинула у судару два ђачка аутобуса

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуHatobus 793 astromega (original).jpg

23. мај 2009.


Ниш / Прокупље / БеоградТринестогодишња девојчица погинула, а најмање 30 особа задобило је лакше и теже повреде у судару два ђачка аутобуса у близини села Балајнац на путу Мерошина-Ниш. Несреће највероватније проузрокована немарношћу возача.

У судару два аутобуса Ниш-експреса који су превозили децу ка Ресавској пећини живот је изгубила тринаестогодишња ученица Бранкица Стошић, једно дете је добило фрактуру лобање, док је око 30 њих добило лакше и теже повреде.

Несрећа се догодила када је аутобус из колоне, којим је управљао Јован Јовановић из Ниша, у сустизању чеоним делом ударио у аутобус којим је управљао Небојша Стевановић из Прокупља, а затим су и један и други аутобус слетели са коловоза

—истражни судија Општинског суда у Прокупљу Ивана Никетић.

Бранкици је био рођендан, а како смо чули, поред возачког места пронађено је више бомбона после несреће

—Узнемирени родитељи

Саобраћајна несрећа догодила се у 7:05, а саобраћај на делу магистралног пута од Ниша до Прокупља нормализован је око 10:30 часова. Током истраге биће обављена и сва потребна вештачења овлашћене институције, саопштила је Никетић. Иако се напомиње да је настрадала девојчица славила рођендан, и том приликом пришла возачу да га почасти, Никетићева је напоменула да током истраге није прикупила податке о томе. Према речима родитеља и родбине, чија су деца смештена у Нишком клиничком центру, Сара је пришла возачу, носећи кесу бомбона, да га послужу. У локалној болници у Прокупљу хоспитализовано је 25 особа.

Тешко су повређена и три ученика, М.Д, Р.К. и М.Д, а деветоро њих задобило је лаке телесне повреде. Међу повређенима налази се и директорка Основне школе Никодије Стојановић Татко из Прокупља. Након што су медији пренели вест о несрећи, одбор школе суспендовао је све заказане и планиране екскурзије.

Примите моје најдубље саучешће. Саосећам у вашем бол

—Борис Тадић

Тринестогодишња девојчица погинула у судару два ђачка аутобуса| Министарство унутрашњих послова Републике Србије ће у најкраћем року испитати све чињенице које су довеле до овог трагичног догађаја Тринестогодишња девојчица погинула у судару два ђачка аутобуса

—Министарство унутрашњих послова Републике Србије

Иако званично није потврђен разлог због којег су два аутобуса слетела са трасе, сумња се да је реч о непоштовању размака међу аутобусима у току вожње.

Након несреће ожалошћеним родитељима обратио се, путем телеграма, председник Србије, Борис Тадић. Кабинет председника, указао је на потребу што хитнијег усвајања новог Закона о безбедности у саобраћају, који се налази у Скупштини Србије. Телеграм саучешћа упутио је и министар унутрашњих послова, Ивица Дачић.

Хоспитализоване ученике посетио је Жарко Обрадовић, министар просвете који је новинарима изјавио да је ово лош дан за просвету Србије. На питање да ли ће школске екскурзије овим бити доведене у питање, Обрадовић је рекао да ће држава урадити свој део посла, додавши, да „шта год ми урадили и какав год правилник имали, увек остаје људима да га спроводе“.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg