Трећа сеоба Израелаца

Извор: ВикиновостиЗалазак сунца у Гадиду, израелском насељу у подручју Газе, је био покварен само димом запаљених возила и војника који су се покушавали пробити кроз ове очајничке барикаде израелског народа.

Покретач за ово је било насилно нападање на војнике испред синагоге. Млади сакривени у синагоги су са крова исте бацали разне предмете неискључујући и оне вјерске извикујући да ће их стићи божја казна. Поред вјерских предмета нису изостали монотовљеви коктели као и разне киселине, нафта и пијесак.

Војна мисија у Гадиду је прошла са борбама међу окорјелим протестницима селидбе код синагога Неве Декалим и Кфар Даром.

Миран одлазак[уреди]

Око 2000 војника је данас учествовало у евакуацији Гадида гдје је остало нешто скривених породица и око 60 екстремиста који су дошли из Израела да помогну својој браћи како су изјавили за Националну телевизију.

Члан локалног осигурања Мајкл Нисан изјавио је да се већина сакрива у локалној синагоги.

По скупљању трупа испред Гадида њихов командант је разговарао са вођом заједнице да договоре миран одлазак.

Локални народ је поставио аута и дрвене балване које су потом запалили. Покушавајући да спрече улазак војника у насеље. Али то није могло спречити војни булдожер који се пробио кроз запаљену ограду и направио пролаз за израелске војнике.

Војнице су се зауставили када су наишли на још двије цестовне блокаде из којих се ширио велики дебели црни покривач по насељу.

Уживајте у забави, говорио је Мозес Голден протестант који је бацио молотовљев коктел на једну од барикада.

На почетку присилне евакуације све осим пет насеља су биле празне. Сузе које су одражавале дух првог дана евакуације, али други дан се окренуо насиљу.

Премијер Шарон је одлучан да ће се његов план чишћења Газе завршити с много успијеха. Војска која се борила против Арапских народа на блиском истоку сада се окреће на свој народ. Нестабилност је сад унесена у политику Израела како унутрашњу тако и вањску. Палестинци добијају дјелимичну самоуправу која им је давно била обећана. Да ли ће оваква интеграција означити нову прекретницу у историји блискоисточних сукоба.