Тигрови на ивици опстанка

Извор: Викиновости
Суматрански тигар
Слика: Laslovarga.

29. јул 2014.
Куала Лумпур/ Малезија (Beta) - Тигрови се налазе на ивици опстанка, јер је њихова популација у дивљини опала за 97 одсто у последњих 100 година, саопштио је у уторак Светски фонд за природу (WWF).

Поводом Светског дана тигрова, 29. јула, из WWF-а подсећају да је криволов данас највећа претња по тигрове у природи, јер заједно са слоновачом и рогом носорога широм Азије постоји велика потражња за производима од тигрова.

Статистика TRAFFIC-а, мреже која прати трговину дивљим животињама и биљкама, показује да је најмање 1.590 тигрова ухваћено у периоду од јануара 2000. до априла 2014. године.

Из WWF-а наводе да је то у просеку два тигра недељно и упозоравају да је стваран ниво криволова највероватније знатно виши. Постоји бојазан да земље које не раде мониторинг тигрова имају високу стопу криволова, а да тога нису ни свесне.

Тренутно, број тигрова у дивљини познат је за Индију, Непал и Русију, јер те земље имају редован мониторинг.

Бројност популација ускоро ће бити позната за Бутан, Бангладеш и Кину, где се тренутно врше истраживања, али је непознат тачан број тигрова који насељавају Малезију, Индонезију, Тајланд, Мјанмар, Лаос, Камбоџу и Вијетнам.

На „Самиту тигрова“ 2010. године у Санкт Петербургу, када су се земље које насељавају тигрови обавезале на „Тх2 циљ“ (удвостручавање броја тигрова у природи до 2022. године), сматрало се да популација тигрова у свету броји свега 3.200 јединки.

„Овај број је био само процена“, рекао је Мајкл Балцер, вођа WWF-ове иницијативе „За живе тигрове“ и истакао да заштита тигрова неће бити могућа док се не сазна колико их има и где се налазе.

WWF је зато позвао земље које настањују тигрови да хитно спроведу истраживања њихове бројности.

Током истраживања, тигрови се идентификују путем њихових пруга које су јединствене као и отисак прста. Истраживања показују популације тигрова, њихове локације и трендове раста или опадања.

Ранијих година истраживања су показала да тигрови живе ван заштићених подручја или да се крећу измедју заштићених подручја користећи непознате или незаштићене коридоре. Поседовање таквих информација омогућава државама да ефикасно усмере своје напоре у борби против илегалног лова.

Тринаест земаља чију територију насељавају тигрови покренуле су иницијативу за Светски дан тигрова на „Самиту тигрова“, 2010. године у Санкт Петербургу. Тај дан се обележава 29. јула сваке године са циљем да се подигне свест и повећа подршка за очување тигрова.

Извор[уреди]