Пређи на садржај

Тигрица у Индији појела и десету жртву

Извор: Викиновости
Тигар
Слика: Laslovarga.

10. фебруар 2014.
Утараканд/ Индија (Beta-AP) - Једна тигрица, у северној Индији, је убила десету особу за шест недеља, дан пошто је избегла замку ловаца са живим ланетом као мамцем.

Верује се да је тигрица побегла из Националног парка „Џим Корбет“, најстаријег индијског националног парка основаног 1936, како би се угроженим бенгалским тигровима обезбедила безбедна територија.

Последња жртва велике дивље мачке био је 50-годишњи мушкарац који је те ноћи скупљао дрва у шуми, недалеко од једног села у држави Утараканд, изјавио је заменик директора националног парка .

Тигрица је појела делове ноге и стомака несрећног мушкарца пре него што су је сељани отерали махањем лопатама и металним шипкама. Ловци су је скоро шчепали дан раније, уз помоћ ланета као мамца.

„У ноћи између суботе и недеље тигрица је скоро упала у замку, и била је близу ланету. Али није га напала и тихо је отишла“, рекао је поменути званичник националног парка.

Извештаји о тигру убици који је на слободи почели су да се шире 29. децембра, када је нападнут 65-годишњи мушкарац у држави Утар Прадеш, на граници са Утаракандом.

Од тада, хиљаде преплашених сељана је на опрезу и речено им је да избегавају шуме.

Тигрица се креће у ареалу од неких 130 километара.

„Животиња је почела да напада људе јер не успева да улови своју природну ловину. Она мора да је уморна, јер не успева да се одмори како треба“, рекао је један званичник државе Утар Прадеш.

Он је додао да ловци који су унајмљени да убију тигрицу имају тешкоће да прате њен траг у густим шумама. Такође нема ни довољно људи, јер од шест унајмљених ловаца, само тројица су се појавили на послу.

Незадовољни сељани су јуче упали у канцеларије сектора националних шума, захтевајући заштиту и компензацију за породице убијених људи.

„Можемо да разумемо тешкоће сељана. Они немају тоалете у својим кућама и излазе на отворено или у шумске области да би одговорили на зов природе. У таквим условима, тешко је заштитити сваког сељанина на сваком месту. Саветовали смо им да се крећу у групама“, рекао је званичник националног парка из којег је тигрица побегла.

Индијски тигрови се сматрају угроженима због суровог лова и нестанка њиховог природног станишта због убрзаног развоја Индије, земље од 1,2 милијарде људи.

На територији Индије живи половина од 3.200 тигрова за које се процењује да су остали у дивљини. Упркос десетинама резервата за тигрове широм земље, њихов број је драстично опао од 1990-их када их је било између 5.000 и 7.000 на двоструко већем простору него данас.

Извор[уреди]