Терористички напад на жандармерију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуBadge of Serbian Ministry of Interior.jpg

9. јул 2009.

Бујановац / Србија (РТС) Неколико минута после поноћи извршен је терористички напад на припаднике жандармерије на прилазу селу Лучане у општини Бујановац. Том приликом рањена су два полицајца чији животи нису витално угрожени. Министарство унутрашњих послова Србије оценило је да је напад на полицајце, напад на државу Србију и њен територијални интегритет.

Око 10 минута иза поноћи на припаднике жандармерије близу Лучана, бачена је бомба. Том приликом рањена су два лица која су хоспитализована на Војној медицинској академији у Београду.

На два возила жандармерије које је било у патроли испаљена је граната из ручног бацача. Један војник задобио је повреде ноге, док је други повређен у пределу врата.

Терористички напад на жандармерију| Највероватније је реч о терористичком акту који, међутим, неће испровоцирати снаге безбедности у Копненој зони и које ће у потпуности бити спремне да, у складу са законом и овлашћењима, одговоре сваком задатку Терористички напад на жандармерију

—Милорад Вељовић

Гостујући у Другом дневнику Радио-телевизије Србије, министар унутрашњих послова Ивица Дачић саопшти је да се ради о тереористичком нападу и оценио да је напад на полицајце усмерен на Србију и њен територијални и нтегритет.

Ради се о терористичком акту, из класичне заседе, који су, највероватније, извели остаци терористичких група из тог подручја

—Ивица Дачић

Министар је заједно са председником Србије Борисом Тадићем обишао рањенњ припаднике жандармерије.

Директор полиције Милорад Вељовић такође сматра да је реч о акту терориста са југа Србије.

У саопштењу ВМА речено је да су оба рањена полицајца су у стабилном стању и нису витално угрожени. Начелник ВМА Миодраг Јевтић рекао је да је Ненад Николић теже рањен и да се после хируршке интервенције налази у стабилном стању на Клиници за ортопедију. Други повређени, Милош Царовић, задобио је нешто лакшу повреду, лекари контролишу његово здравствено стање и налази се на Клиници за ОРЛ.

Случај испитује окружно тужилаштво у Врањи на челу са истражним судијом Станишом Михајловићем, који је утврдио да је напад извршен пројектилом, а поред оштећења на возулу видлјиви су и трагови оштећења на оближњим кућама.

Према незваничном сазнању РТС, испаљени пројектил из бацача пао је испред возила и погодио задњи леви точак џипа у којем су се налазили жандарми. У возилу је био и трећи жандарм, који је повређене одвезао у болницу у Бујановцу. Рањени су након тога пребачени хеликоптером у Београд.

МУП изјављује да је увиђај у току и да се ради на утврђивању идентитета починиоца напада.

Држава Србија и МУП ће и даље наставити да одржавају, не само јавни ред и мир, већ ће осигурати безбедност за све грађане Србије и за грађане који живе у Копненој зони безбедности на југу Србије. Одлучно ћемо одговорити на сваку претњу нашем територијалном интегритету или на напад на припаднике полиције

—Ивица Дачић

Најављено је да ће Дачић сутра заједно са председником Борисом Тадићем и министром одбране Драганом Шутановцем, обићи Копнену зону безбедности на југу земље.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg