Температура на западу САД близу рекордне

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2013.
Аризона/ Невада (Zelena Srbija-Beta) - Топлотни талас близу рекордних температура захватио је у петак запад САД, претећи да приземљи авионе и изазивајући страховање људи од изласка напоље.

МГМ хотел у Лас Вегасу
Слика: Laslovarga.

Тигрови у Зоо-врту у Финиксу су као оброк добили смрзнуту рибу. Привремене „расхладне станице“ отворене су за бескућнике и старе који у кућама немају клима-уређаје. Шумски чувари заузели су положаје на стазама у планинама код Лас Вегаса, у Невади, да би убедили туристе да одустану од пењања.

Температура у „Долини смрти“ у Калифорнији очекује се да у петак достигне 54 степена Целзијуса, свега два степена мање од рекордне, измерене пре једног века, која је и сада највиша температура икада забележена на Земљи.

Очекује се да топлотни талас потраје бар до понедељка или уторка. Национална метеоролошка служба предвиђа да ће Финикс у петак доживети 48 степени, као и Лас Вегас у суботу и недељу.

„Ово јесте најтоплије доба године, али ће температура од петка до недеље бити при врху икада измерене“, рекао је метеоролог Националне метеоролошке службе, Марк О'Мали (Mark O'Malley). „Биће врело као у рерни у већем делу запада САД“, додао је он.

Научници кажу да је „џет“ - „река ваздуха“ која у вишим слојевима атмосфере одређује временске прилике, несталнија последњих година него раније. Тако се метеоролошки систем „заглави“ - остане данима непромењен јер нема хладног ветра одозго, те отуда и садашњи талас врућине. Научници се не слажу да ли је глобално загревање узрок таквог понашања „џета“.

У последњих седам дана у Аризони, у граничној области ка Мексику је седам људи нађено мртво од пустињске врућине. Зато власти уз граничаре шаљу и спасилачке јединице да помогну људима који покушавају да се пробију преко границе, из Мексика.

Авио-компаније прате метеоролошке извештаје да би благовремено одлучиле да ли ће због превелике врућине обуставити летове јер превисока температура отежавају мањим авионима и да полете. Када се ваздух толико загреје, постаје ређи, те је авионима потребно дуже „рулање“ да би полетели и морају носити мање горива у резервоарима да би били лакши.

Касино Цезар у Лас Вегасу
Слика: Laslovarga.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg