Тексас: 13 мртвих у пуцњави у војној бази

Извор: ВикиновостиМајор Нидал Малик Хасан

6. новембар 2009.

Арлингтон / Вирџинија / САД (Глас Америке, Би-Би-Си) Најмање 13 особа је убијено, а више од 30 рањено у пуцњави у војној бази Форт Худ у савезној држави Тексасу.

Локални званичници саопштили су да је нападач мајор Нидал Малик Хасан. Командант Форт Худа, генерал Боб Коун, казао је да је Хасан отворио ватру у згради у којој се војници припремају за војну службу у Ираку и Авганистану, те да је био наоружан са два пиштоља. Коун је навео да су, према изјавама сведока, још двојица војника пуцали и да су касније ухапшени у оближњој згради. Генерал је данашњи инцидент назвао ужасном и запрепашћујућом трагедијом. Мајор Хасан је, како се наводи, у касним тридесетим годинама.

Званичници у међувремену наводе да су све спекулације о мотиву напада преурањене. Не знам како било ко може да спекулише о мотиву, с обзиром на то да поседујемо веома мало чињеница, саопштио је портпарол Пентагона Џеф Морел. Форт Худ је једна од највећих америчких војних база у свету, у којој ради готово 30 хиљада војника и цивила. У тој бази живе и хиљаде чланова њихових породица. Петнаест хиљада војника из базе тренутно се налази у иностранству, што подстиче спекулације да је могући узрок пуцњаве пост-трауматски стрес.

Председник Барак Обама назвао је пуцњаву ужасним изливом насиља, нагласивши да су његове мисли и молитве уз повређене и породице жртава. Председник је истакао да је веома тешко када Американци гину на ратиштима у иностранству, али да је страшније када су изложени ватри у војној бази на америчком тлу. Обама је најавио и пуну истрагу данашње пуцњаве. Побринућемо се да добијемо одговоре на свако питање о овом ужасном инциденту, обећао је амерички председник.


Извор[уреди]