Тачи пред тешким избором

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

12. децембар 2012.
Приштина-  (Beta) - Компанија бивше америчке државне секретарке Медлин Олбрајт и фирма за коју лобира бивши специјални изасланик САД за Косово Џејмс Пердију главни су конкуренти за куповину косовског Телекома, а премијер Косова Хашим Тачи муку мучи са одлуком, пише Њујорк тајмс.

Двоје бивших дипломата на Косову имају статус хероја због улоге у војној интервенцији НАТО 1999, због чега ће Тачију бити тешко да одлучи да ли ће нови власник компаније ПТК бити Олбрајт капитал менаџмент (Albright Capital Management) или Пердјуов конзорцијум Твелв хормбимс С.а.р.л/Ависена капитал (Twelve Hornbeams S.a.r.l /Avicenna Capital).

На састанку са Пердијуом у октобру, Тачи је објаснио „тежак положај“ у којем се налази јер мора да бира између двоје купаца, подсећа амерички лист и подсећа на писање косовског листа Зери, који је објавио садржај меморандума у коме је писало да „који год купац да победи, два милиона људи ће сматрати да је он (Тачи) издао оног другог“.

Многи амерички званичници вратили су се на Косово из пословних разлога - пре свега у области угља и телекомуникација, или ради лобирања и других исплативих уговора - па је тешко избећи сукоб интереса, наводи њујошки лист.

Међу њима је Весли Кларк, пензионисани амерички генерал и командант НАТО у време бомбардовања 1999, као и Марк Тавларидес, бивши члан Националног савета за безбедност Беле куће у администрацији Била Клинтона.

Стејт департмент нема прописе који забрањују бившим дипломатама да лобирају за стране државе у којима су радили, ни да се враћају у њих ради зараде, не рачунајући једногодишњу забрану високим федералним званичницима да контактирају агенције у којима су радили.

Косово није једино место на које су се бивши званичници вратили ради посла, Ирак је један од примера, али јесте екстреман случај, имајући у виду амерички утицај. Приштина је једини град на свету у којем се Улица Боба Дола укршта са Булеваром Била Клинтона.() ili ).

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg