Пређи на садржај

Тачи: Споразум је де јуре признање Косова

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

6. децембар 2011.
Приштина-  (Beta) - Премијер Косова Хашим Тачи рекао је у уторак да споразум о интегрисаном управљању границом „на један или други начин и де јуре представља признање Косова од Србије, њених граница и шест граничних прелаза између две земље“.

„Интегрисано управљање границом је европски модел који треба да се примењује и примењује се само између земаља које стреме уласку у ЕУ, као припрема за улазак у зону Шенгена“, казао је косовски премијер на седници Владе.

Он је истакао да је споразум у пуној сагласности са Уставом Косова и Законом о интегрисаном управљању границом који је усвојила Скупштина Косова у мају 2008. године.

„Интегрисано управљање границом се остварује само између две државе и никако на другом новоу. Интегрисано управљање границом ће се примењивати са свим суседима, Македонијом, Албанијом, Црном Гором и Србијом и учиниће све границе које имамо у региону отвореним границама према моделу земаља ЕУ“, казао је Тачи.

Он је истакао да је овим споразумом успостављена пуна законитост и владавина закона на северној граници Косова.

Косовски премијер је рекао да ће Еулекс остваривати своју улогу на основу позива који му је упућен од институција Косова, што значи да ће надгледати и подржати остваривање европских стандарда у интегрисаном управљању границом.

Извор[уреди]