Тадић тражио да чланице Афричке уније не признају Косово

Извор: Викиновости


30. јун 2008.
Београд/ Србија Једанаестом самиту Афричке уније се као гост, данас обратио и српски предсједник Борис Тадић. Он је од афричких лидера затражио да не признају косовску независност и подрже иницијативу Србије да се Међународни суд правде изјасни о легалитету проглашења независне државе на Косову:

Предсједник Србије Борис Тадић затражио је данас подршку Афричке уније за резолуцију Генералне скупштине УН којом се од Међународног суда правде тражи да се изјаснио о законитости проглашења независности Косова.

Имајући у виду чињеницу да су само три афричке државе до сада признале косовску независност, председник Србије искористио је прилику да је у обраћању самиту Афричке уније у Шарм Ел Шеику затражи од осталих да то не учине.

Тадић је новинарима у Египту казао да је лидерима афричких земаља саопштио став Београда да “једнострано проглашена независност Косова није само кршење међународног права, већ и преседан који угрожава безбједност и мир свуда у свијету”. Уз предсједника Србије, самиту у Шарм Ел Шеику присуствовао је и шеф српске дипломатије Вук Јеремић.


Извор[уреди]