Тадић: Борба и за евро-интеграције и за Србе на Косову

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. август 2011.
Београд/ Србија (Beta) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће Србија наставити да се паралелно бори за стицање кандидатуре за чланство у Европској унији (ЕУ) и за суверено постојање српског народа на Косову.

Тадић је у интервјуу који дневник Политика објављује у издањима од суботе и недеље, затражио подршку свих политичких странака и грађана за наставак евро-интеграција Србије, али и борбе за легитимизацију интереса Србије и суверено постојање српског народа на Косову.

„Ако се постави неприхватљив услов за добијање статуса кандидата, ми морамо јасно да кажемо нашим европским партнерима и пријатељима да је такав захтев немогућ. Истовремено, никако не треба да одустанемо од чланства у ЕУ, јер ако они данас не уваже став Србије, могу то учинити сутра или прекосутра“, рекао је Тадић.

Он је прецизирао да никад није рекао да ће Србија добити статус кандидата за чланство у ЕУ, већ да је то циљ Србије, чије остваривање зависи и од домаћих реформи, али и од ставова шефова држава ЕУ, нарочито најутицајнијих. Тадић је навео да је називање институција на северу Косова „паралелним“ погрешно зато што су оне једине које и постоје на тој територији и истакао да је обавеза Србије је да аргументовано указује на опасности и ризике у случају да се не усвоји њен став по том питању.

„Данашња Србија је градивни чинилац мира и стабилности у овом делу Европе, таква Србија је потребна Европи. Зато сам сигуран да ће неодустајање од легитимизације наших интереса и процес промена нашег друштва допринети да се измени атмосфера у Европској унији“, закључио је Тадић.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg