Тадић:Нећемо одустати од Резолуције 1244

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


20. децембар 2011.
Нови Сад/ Србија (Бета) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је у уторак увече у Новом Саду да Србија никада неће одустати од Резолуције 1244 по питању представљања Косова на регионалним наступима.

„Нема тог притиска који ће ме натарети да одустанем од Резолуције 1244, јер је она успоставила мир и она је последњи међународни акт који гарантује заштиту људских права и живота људи на Косову“, рекао је Тадић након свечане доделе награде „Др Зоран Ђинђић“ најбољим научним радницима.

Председник је казао да је Резолуција 1244 обавезујући документ када је у питању повратак српског становништва на Косово који није испуњен до данас, јер огромна већина Срба и данас живи у приватним или централним смештајима у Србији.

„Резолуција 1244 је документ из којег је могуће да проистекне један споразум и други документ који би регулисао питања који данас сви покушавају да реше, пре свега на северу Косова“, оценио је Тадић.

Према његовим речима, такав документ могао би да реши и проблеме људи у јужним деловима Косова, али и проблеме са српским манастирима и историјским наслеђем на Косову, као и питањем имовине.

Поводом одлуке Европског савета од 9. децембра да се Србији одложи добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, Тадић је рекао да је одлука стриктна и да су тачно наведене чињенице које Србија мора да испуни да би добила статус кандидата.

„Србија је практично испунила све те услове и остаје да видимо како ће тећи разговори и да ли ће уопште бити настављени, имајући у виду почетне позиције у вези са регионалним наступима представника Приштине“, казао је Тадић.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg