Тадићу награда Савета Европе

Извор: Викиновости


2. новембар 2011.
Лисабон-  (Beta) - Награда Савета Европе „Север-Југ“ ове године је додељена председнику Србије Борису Тадићу као признање за његов допринос помирењу на Балкану и интеграцији Србије у Европску унију, саопштено је из Савета Европе.

Други добитник овогодишње награде која се додељује од 1995. двема личностима, је Сухајр Белхасен, председница Међународне федерације за људска права из Туниса.

„Део награде за Север припао је Борису Тадићу, председнику Србије у знак признања за његово политичко деловање на помирењу на Балкану и за интеграцију његове земље у процес изградње Европе“, пише у саопштењу.

„Његова подршка међународној правди била је одлучујући фактор у хапшењу и пребацивању у Хаг последња два злочинца које тражи Међународни кривични суд за бившу Југославију 2011. године (Ратко Младић и Горан Хаџић“), додаје се у саопштењу.

За Југ је награду добила Сухајр Белхасен, као признање за њен дугогодишњу посвећеност борби за људска права, као и за њену борбу за права жена у земљама у развоју, пише у саопштењу.

Награду ће уручити председник Португала на пролеће 2012. године у Лисабону у присуству генералног секретара СЕ и других званичника, наведено је у саопштењу Савета Европе.

Извор[уреди]