Сушени парадајз можда може да помогне у превенцији рака простате

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2008.

Парадајз

Џеферсон Сити/ Мисури Мушкарци који једу храну која садржи сушени парадајз можда имају и веће користи од укуса и храњивих састојака. Ново истраживање са универзитета државе Мисурија наговештава да сушени парадајз можда може да помогне у превенцији рака простате.

Многи амерички ресторани уклонили су свежи парадајз из својих менија због недавне бојазни од салмонеле. Међутим, прерађени парадајз могао би да постане најновији крик захваљујући новом истраживању. Та студија је показала да сушени парадајз помаже у превенцији рака простате, бар код лабораторијских пацова. Када се парадајз суши ствара се један органски угљени хидрат, односно шећер, познатији као Фрухис. Професор Валери Мосин са универзитета Мисурија каже да би то могло да буде састојак који предупређује или чак помаже у борби против рака простате.

Наши резултати показали су да је учесталост рака простате, код животиња које су примиле пасту од парадајза са тим угљеним хидратом, била шест пута мањи у поређењу са раком простате у контролној групи.

Многе студије указале су на добробит парадајза у превенцији рака захваљујући ликопену, пигменту који парадајз чини црвеним. Међутим, америчка агенција за храну и лекове наводи да те студије нису показале везу између конзумирања парадајза и смањења ризика од рака простате или било које друге врсте рака. Професор Мосин каже да би желео да сазна више о томе како пигмент ликопен и угљени хидрат Фрухис међусобно реагују. Та сазнања би, према њему, можда могла да буду коришћена уз хемотерапију у борби против рака. Давање пацијентима неотровних супстанци из парадајза могло би да значи да би они могли да приме мање дозе отровних хемикалија у хемотерапији.


Извор[уреди]