Суша се смирује у САД али проблема и даље има

Извор: Викиновости

13. април 2013.
САД -  (Beta-AP) - Отопљен снег и пролећна киша напајају америчке фарме, али пољопривредници у северном делу САД и даље морају да чекају да би почели да обрађују поља и сеју.

Снежни покривач већи од просечног, и прохладно, мада влажно пролеће, помогли су да се влага врати у многе делове САД тешко погођене прошлогодишњом сушом - посебно у Ајови, Илиноису и Висконсину. Сушом погођени Тексас, Оклахома и Небраска видели су кишу, али су тамо многи окрузи остали без и једне капи.

Прве процене Секретаријата САД за пољопривреду указују да пољопривредници планирају сетву кукуруза и соје на 70,5 милиона хектара што је рекордно велика површина.

У већем делу пољопривредног појаса САД, има довољно влаге у површинском делу обрадивог земљишта за клијање, али, влаге нема у дубини тла, те ће пољопривредници морати да се ослоне на кишу.

То је посебно важно за кукуруз јер његов корен иде дубоко и вуче влагу из дубљег слоја тла, рекао је Мајк Хејс (Mike Hayes), директор Државног центра за ублажавање суше на Универзитету Небраска.

Недељни извештај о суши који објављује тај центар, у четвртак је указао да је вероватно влажно највише пет сантиметара горњег слоја земљишта што је довољно за сетву и клијање, али је потребно знатно више кише да би услови били повољни и за раст биљки.

У Ајови која је водећи амерички произвођач кукуруза, ова недеља, прва топла у априлу, омогућила је пољопривредницима да припреме опрему и почну обраду и ђубрење земљишта. Сетва кукуруза требало би да почне у наредне две недеље, када се поља загреју и исуши вишак воде од недавне кише.

Прошле недеље је пало нешто више од 75 милиметара кише, те је суво време битно, али ипак је потребно више влаге, рекао је Дејвид Клинт (David Klindt, 39) који са оцем и братом обрађује 174 хектара у близини Девенпорта у источној Ајови. Он планира да 75 одсто земљишта засеје кукурузом.

Он потврђује да род може бити добар само ако током вегетације количина падавина буде уобичајена.

Прошлогодишња сезона је одлично почела: пролеће је стигло раније и пољопривредници су посејали кукуруз пре рока. Већ јуна, међутим, суша се погоршала и била је све већа како је лето одмицало. Око 60 одсто америчких фарми било је погођено сушом већ пре половине августа.

Секретаријата САД за пољопривреду у извештају објављеном у петак, очекује просек цене овогодишњег кукуруза од 6,65 до 7,15 долара за бушел (1 бушел = 25 килограма кукуруза), тако да би година вероватно могла да буде примерна.

По недавном истраживању Секретаријата, пољопривредници су наговестиле сетву кукурузу на 39,2 милиона хектара што је највише од 1936. године.

Извор[уреди]