Сукоби у Шри Ланки се настављају

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу12. мај 2009.

Мапа Шри Ланке, наранџаста боја означава подручја под контролом Тамила

Шри Ланка (ББЦ) У зони сукоба на северу Шри Ланке, по изјавама сведока, после дводневног сукоба војске и Тамилских тигрова погинуло је 430 људи. Један владин лекар је чак изјавио да би број мртвих "лако могао да премаши хиљаду".

Званичници из Коломба су демантовали ове тврдње, међутим да је ситуација озбиљна потврдио је британски шеф дипломатије Дејвид Милибанд који се састао са француским министром иностраних послова Бернаром Кушнером у Њујорку да би отворили неформалну седницу СБ УН, на којој би се расправљало о хуманитарној ситуацији у Шри Ланки.

Уједињене нације су издале саопштење о великом броју погинулих међу цивилима на северу Шри Ланке током викенда а порпарол УН је рекао да је у нападима владиних снага на побуњенике погинуло више од стотину деце. Један портпарол владе је то одлучно демантовао, рекавши да је војска "обучена да избегава цивилне жртве", и да решење конфликта није међународно присуство на северу Шри Ланке већ безусловна предаја побуњеника.

Сматра се да је у последње две деценије грађанског рата у Шри Ланки у сукобима између владе у Коломбу и побуњених Тамилских тигрова живот изгубило 70.000 људи.

Шри Ланка, острво надомак југоисточне обале Индије, поново је у центру међународне пажње због погибија бројних цивила који су се нашли у средишту сукоба. Званична влада и Тамилски тигрови настављају да се међусобно оптужују за цивилне жртве. Влада изјављује да њене снаге гуше побуну а Тамили изјављују да владине снаге својим деловањем изазивају погибије недужних.

Двадесетогодишњи сукоб је избио због захтева за независношћу северних делова острва, где Тамили чине већину.

Извор[уреди]