Пређи на садржај

Суд у Француској подржао пресуду сајентолозима

Извор: Викиновости


2. фебруар 2012.
Париз-  (Beta-AP) - Апелациони Суд у Француској подржао је пресуду првостепеног суда којом је 2009. Сајентолошка црква проглашена кривом за превару, јер је својим члановима узимала велике суме новца за сумњиве методе лечења.

Сајентолози у Француској.
Слика: Dominique Pipet.

Случај је покренула млада жена која се суду жалила да је, од приступања цркви 1998, платила 21.000 евра за књиге, курсеве и „пакете за прочишћење“, због којих је била приморана да се задужује.

Када је затражила накнаду за уложена средства и покушала да напусти цркву, њене вође јој нису одобриле ни једно ни друго.

Карин Пу, потпаролка Сајентолошке цркве у Лос Анђелесу, ову одлуку оценила је као „неуспех правде“ и рекла да ће црква поднети жалбу Европском суду за људска права.

Пред апелационим судом, тужилаштво је тражило да се црква казни с најмање милион евра, а њена књижара с пола милиона. Апелациони суд је међутим одредио исте казне као и нижи суд - 400.000 евра за цркву и 200.000 за књижару.

У првобитном поступку тужилаштво је покушало да укине Сајентолошку цркву у Француској, али је суд одбио чак и да забрани њене операције образложивши да би француски сајентолози и онако наставили са својим активностима.

Извор[уреди]