Суданске степенасте пирамиде потпуно запуштене

Извор: Викиновости
Људска права
Слика: B N Chagny.

26. април 2015.
Мерое/ Судан (Beta) - Мале, степенасте пирамиде које се уздижу из пустињских брегова северног Судана, личе на оне у суседном Египту, али за разлику од чувених пирамида у Гизи, прилично су непосећене.

Пирамиде у древном суданском граду Мероеу, око 200 километара северно од главног града Картума, туристи ретко посећују, иако се налазе на Унесковој листи Светске културне баштине, попут оних у Египту.

Санкције против владе дугогодишњег председника Судана Омара ел Башира због дуготрајних унутрашњих конфликта у тој земљи ограничиле су њен приступ страној помоћи и донацијама, а истовремено су угрозиле и туризам.

Место на којем су пирамиде, познато као Острво Мерое, јер је у античко доба, око њега протицала река која је одавно пресушила, некада је било резиденција владара Куш краљевства, познатих као црни фараони.

Њихове пирамиде, високе у распону од шест до 30 метара, изграђене су између 720. и 300. године пре нове ере. Улаз у њих је обично окренут ка истоку, у знак поздрава излазећем сунцу.

Пирамиде имају доста декоративних елемената, инспирисаних фараонским Египтом, Грчком и Римом, што их, како наводи Агенција УН за културу, чини непроцењивим реликвијама.

Претерано нестрпљиви археолози су, међутим, у 19. веку откинули са неких пирамида златне листиће, а неке украсе потпуно уништили, рекао је директор Националног музеја Судана у Картуму, Абдел-Рахман Омар.

Недавно је само пар туриста и белих камила примећено на том месту, које надгледа шачица припадника безбедносних снага.

Извор[уреди]