Пређи на садржај

Сто милиона евра за буџет Србије

Извор: Викиновости20. септембар 2009.

Божидар Ђелић

Брисел (VOA) У четвртак су европски комесар за проширење Оли Рен и потпредседник српске владе Божидар Ђелић, свечано у Бриселу, потписали споразум о европској финансијској помоћи Србији у висини од 100 милиона евра. Тим поводом исказано је уверење како ће се ускоро деблокирати Привремени споразум са Србијом, после чега ће захваљујући својим потенцијалима убрзано напредовати према европском чланству у чему ће јој, обећао је комесар за проширење, Европска комисија несебично помоћи.

Данашње потписивање споразума по којем ће Унија финансијски подржати Србију са 100 милиона евра, подршка је влади у борби против економске кризе и ублажавања њених последица по грађане, али је и знак европског поверења у земљу, чију будућност комесар Рен види унутар европске породице.

"Комисија је у потпуности опредељена европској будућности Србије. Земља има потенцијале да убрзано напредује према ЕУ и Комисија је спремна да јој у томе настави помагати, како би Србија што пре постигла неопходне политичке услове и напредовала у економским и законодавним реформама."

—изјавио је Рен.

"Буџетска подршка од 100 милиона евра коју смо комесар и ја данас потписали, је правовремена и потребна мера подршке Србији у процесу интеграције са ЕУ. Новац ћемо користити за потребе грађана Србије. Реч је о два финансијска пакета, сваки од по 50 милиона евра, први ће бити пребачен прије краја ове, а други почетком наредне године и то под условом да Србија има функционалан макроекономски оквирни програм са Међународним монетарним фондом. Са друге стране, услов је наставак рада на европским интеграцијама, посебно, проширење људских капацитета и способности за тај задатак"

—нагласио је потпредседник српске владе.

И комесар Рен и Ђелић у најскорије време очекују унутрашњо-европски консензус о деблокирању Привременог споразума што би убрзало европске интеграције. Комесар Рен зато наглашава да Србија има јасну европску перспективу и, када се стекну услови, биће сасвим очекиван корак њена апликација за пуноправно чланство и стицање статуса кандидата.

Извор[уреди]