Стијовић: Државна безбедност још све контролише

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грб БИА
Слика: MUP Srbije.


28. новембар 2013.
Србија -  (Beta) - Бивши начелник београдског центра за безбедност Државне безбедности Зоран Стијовић рекао је да припадници те службе још контролишу „све поре друштва“, као и да је Служба организовала акцију у којој је убијен новинар Славко Ћурувија.

Стијовић, који је говорио за недељник НИН, водио је 2001. године истраге о уништеном и изношеном материјалу из ДБ-а. Истраге су резултирале кривичним пријавама против бившег шефа ДС-а Радомира Марковића и других високих функционера службе, али су потом одбачене.

Стијовић је устврдио да припадници ДБ-а још раде и контролишу све поре друштва.

„На значајним местима су у државној управи, администрацији, парламенту и друштву у целини. Има их од чланова Владе до амбасадора. Има их међу уредницима медија, угледним професорима, носиоцима правосудних функција“, рекао је он.

На питање да ли би отварањем досијеа могло да се догоди нешто као у Словачкој где је откривено да је чак и бивши председник човек службе безбедности, Стијовић је одговорио: „На жалост нечију или срећу, одговор је - да“.

Према његовим речима, још пре 12 година тим који је истраживао убиство Ћурувије прикупио је доказе, па тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић зна ко је убио новинара и ко је злочин организовао.

„Знам ко је организатор убиства и то зна и јавност. Имена су много пута речена. Зна их и Тужилаштво. У праву је (лидер СПО Вук) Драшковић који каже да Миљко Радисављевић све зна, како и на који начин је рађена операција, од припреме, праћења до ликвидације. Пола људи из ДБ-а који су о томе дали изјаве у интерној истрази није могло да издржи психолошки притисак“, додао је Стијовић.

На питање ко је организатор, Стијовић је одговорио: „То директно нећу рећи, само кажем да све што Драшковић наводи о том случају је баш тако“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg