Стефановић и Срби са севера Косова о актуленој ситуацији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

31. август 2011.
Звечан-  (Beta) - Шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић разговарао је у среду увече у Звечану с политичким представницима Срба са севера Косова о актуелној ситуацији, политичкој и безбедносној, и о даљим корацима, нарочито о предстојећем дијалогу у Бриселу.

„Истовремено смо разговарали и о могућностима како да се даље решава криза, да се сачувају мир и стабилност и да се ни на који начин не да повод за било какве једностране насилне потезе Приштине“, рекао је Стефановић новинарима након разговора с представницима Срба.

„Србија, као што је до данас више пута јавно речено, подржава активности које су усмерене на истрагу кривичних дела које се спроводе у складу са мандатом и резолуцијом 1244 и статусно-неутралним приступом“, рекао је Стефановић.

Упитан шта поручује Србима на Косову, Стефановић је казао да ће Србија учинити све да сачува мир и да до тог мира дође на ненасилан начин.

„Србија и њене институције биће на Косову и Метохији. Сваки договор који ћемо имати са Приштином иде у правцу помоћи грађанима и њиховим животима и решавању великих проблема које имају без угрожавања наших позиција око суверенитета“, рекао је Стефановић.

На питање да ли постоји јединство представника Срба на Косову, Стефановић је рекао да „није приметио никакав раскол“.

„Овде живи нормалан свет и нема никаквих криминалаца. Ако их и има, не верујем да их је више него што их има јужно од Ибра тако да тај аргумент морамо најзад отклонити јер је штетан по стабилност и не одговара истини“, казао је Стефановић.

Коментаришући данашњу акцију у Зубином Потоку, Стефановић је рекао да Србија инсистира на томе да те актиовности буду у складу са мандатом Кфора и Еулекса и статусно-неутралне, као и да се у што већој мери избегава претерана употреба силе.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg