Стефановић: Декларација не представља ревизију историје

Извор: Викиновости

21. јун 2013.
Војводина/ Србија (Beta) - Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је у петак да Предлог декларације о осуди аката против цивилног мађарског становништва у Војводини током 1944. и 1945. не представља ревизију историје већ жељу да се реше проблеми из прошлости и да српски и мађарски народ се окрену будућности.

На почетку седнице парламента, Стефановић је рекао да је декларација која је пред посланицима на данашњој седници „корак ка почетку једног историјског помирења“ два народа.

„Није реч о ревизији историје. Сви они који су били невино осуђени треба да буду рехабилитовани. Регионална сарадња и помирење су тешки задаци, али то је суштина Европске уније. Постоји потреба да се проблеми из прошлости реше како бисмо могли да идемо у будућност“, рекао је Стефановић.

Додао је да ће конкретну корист од те декларације, која се може прихватити као акт помирења, имати и српска мањина у Мађарској и мађарска у Србији.

„Декларација веома јасно осуђује све акте против цивилног мађарског становништва у Војводини у 1944. и 1945. години. Мислим да је ова декларација добар корак ка почетку једног историјског помирења“, рекао је Стефановић који је један од предлагача декларације.

Предлог декларације потписало је 69 посланика.

Опозиција је на почетку седнице критиковала владајућу коалицију да декларацију о осуди неправди над мађарским становништвом почињених 1944. и 1945. доноси ради подршке Мађарске као чланице Европске уније уочи одлуке Европске уније о томе да ли ће Србија добити датум за почетак преговора о чланству.

Извор[уреди]