Стефановић:Нема договора без Резолуције 1244

Извор: Викиновости


26. јануар 2012.
Крагујевац-  (Beta) - Шеф преговарачког тима Владе Србије Борислав Стефановић демантовао је у четвртак наводе Приштине да ће почетком фебруара бити постигнут договор о регионалном представљању Косова који искључује помињање Резолуције 1244 Савета безбедности УН, али и без речи „Република“ уз Косово.

„Нити можемо одустати од Резолуцује 1244, нити намеравамо да то учинимо, а у сваком случају не сматрамо да је нека велика концесија ако не пише Република уз Косово, већ само оно што јесте међународно право, и што се установило на врло јасан начин кроз број Резолуције“, казао је Стефановић новинарима у Крагујевцу.

Приштински лист Коха диторе објавио је да ће почетком фебруара Приштина и Београд постићи компромис болан за обе стране - Косово ће пристати да буде представљено без помињања речи Република, а Србија ће се сагласити да се у вези са представљањем Косова не помиње Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

„Наравно да је нетачно и до сада су објављивали нетачне информације које је пласирало руководство у Приштини“, казао је Стефановић на Правном факултету где је студентима говорио о дипломатији и преговарачком процесу.

Преговори са Приштином ће се наставити „оног момента када буде извесна употреба Резолуције 1244 у одговарајућој форми која ће заштитити и наше основне интересе и основне интересе Приштине“.

Извор[уреди]