Пређи на садржај

Статус кандидата биће симболичан

Извор: Викиновости


16. октобар 2011.
Нови Сад/ Војводина (Beta) - Председник Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Ласло Варга оценио је да ће, уколико Србија у децембру добије статус кандидата за ЕУ, то бити „симболичан чин“, јер релевантни политички чиниоци нису способни да испуне кључне услове за добијање датума почетка преговора.

„Пред јавношћу стално покушавају да улепшавају стварност и док то буде тако ишло, дотле нема шансе да почну преговори о прикључивању. Ови услови су месецима или годинама познати, чак и ако се јавности сервирају као нови“, рекао је Варга за новосадски Мађар со (Magyar Szo).

Он је оценио да би било добро да се „уместо заваравања“ Београд почне бавити истином, јер ће у супротном Србија проћи као Македонија, која је кандидат за ЕУ од 2005. године, али због проблема у вези са њеним именом није могла да преговара ниједан дан.

„Косовско питање, уз актуелну политику у односу на Косово, је нерешиво у толикој мери да то онемогућава почетак преговора о прикључивању. Политика мора да разуме да се тренутно бори за један потпуно иреални циљ“, поручио је Варга.

Он је изразио неверицу да ће Београд пристати да потпише регионални споразум о сарадњи у области енергетике, чији би један од потписника требало да буде и Косово, као и да ће пристати на решавање проблема снабдевања електричном енергијом, признавање диплома и телекомуникационих услуга.

Извор[уреди]