Станишић и Симатовић стигли у Београд

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

31. мај 2013.
Београд/ Србија (Бета) - Бивши званичници Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и Франко Симатовић - Френки, стигли су у петак у Београд из Хага, пошто их је Трибунал у четвртак ослободио кривице за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, 1991-95. године.

Станишић - некада начелник Службе државне безбедности Србије и Симатовић - бивши командант Јединице за специјалне операције те службе, допутовали су у Београд авионом Владе Србије.

Они нису дали изјаве новинарима који су их чекали на аеродрому „Никола Тесла“.

Трибунал је у четвртак пресудио да Станишић и Симатовић нису одговорни за усмеравање, организовање, опремање, обучавање, наоружавање и финансирање јединица државне безбедности Србије. Те јединице су, како је писало у оптужници, од 1991. до 1995. године убијале, прогониле и депортовале цивиле Хрвате, босанске муслимане, босанске Хрвате и друге несрбе из БиХ и Хрватске.

Станишића и Симатовића власти Србије ухапсиле су током операције „Сабља“ после убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. године. Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg