Срушио се део стене водопада код Деспотовца

Извор: Викиновости


1. март 2012.
Деспотовац-  (Бета) - На водопаду Велики бук, једном од највиших у Србији, срушио се део стене горњег дела водопада због ширења леда и додатног оптерећења од снега.

Водопад велики бук
Слика: Geologicharka.

Водопад недалеко од Деспотовца и Ресавске пећине, није померен, али се његов изглед изменио јер се „подкапина“ - стена испод тачке пада воде, срушила у језеро, рекла је за агенцију Бета директорка Јавног предузећа „Ресавска пећина“ Гордана Милошевић.

Она је била на водопаду са инспекторима ресорног министарства и Завода за заштиту природе.

Гордана Милошевић је додала да је висина водопада остала иста, око 20 метара, али да је промена јасно видљива.

Како се наводи у саопштењу Сектора за контролу и надзор у Пожаревцу Министарства животне средине, нарушила се физиономија водопада.

Срушени материјал је заузео већи део језера испод водопада. Поред бигра - шупљикаве седиментне стене, масу која се срушила чине песак и глина који су замутили воду.

Према речима републичког инспектора за заштиту животне средине Љубомира Малезановића, санацију треба да почне тек када се отопи лед и вода спере, како се процењује, 30 одсто материјала који се срушио.

„Санацију не треба почети пре успостављања редовног хидролошког стања, а препоручљиво је за време летњег минимума“, рекао је Малезановић.

Извор Велико врело и водопад Велики бук су део споменика природе „Лисине“, у подножју планине Бељаница. За споменик природе је проглашен 1995. године Уредбом Владе Србије.

Велико врело спада у малобројну групу јаких крашких извора и изузетан је пример гравитационих врела. Велики бук је јединствена појава међу акумулативним бигреним водопадима Србије.

Водопад је висок око 20 метара и међу највећима је у Србији. Вода је направила дубок амфитеатар вертикалних страна у бигреним наслагама.

Извор[уреди]