Српски политичари недоследно говоре о Косову и ЕУ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. децембар 2011.
Београд-  (Бета) - Координатор Иницијативе за сарадњу у југоисточној Европи Ерхард Бусек оценио је да су Косово и пут ка ЕУ два неповезана процеса, наводећи да српски политичари о томе другачије говоре у иностранству, а другачије код куће.

Дачић једно прича данас, а већ сутрадан друго. Што се тиче Тадића, ту такође постоји проблем. Гледа на ЕУ као правац веома уско. A онда, прича и како има разне опције са Кином, Русијом... Не може се седети на две столице истовремено“, поручио је Бусек за Блиц од понедељка, коментаришући изјаве водећих српских политичара да је ЕУ тражила од Србије да призна Косово.

Он је додао да је „ићи у Унију једна ствар, а друга је бранити српске интересе на Косову“.

„Мислим да би српске политичаре требало тестирати на реалност“, истакао је Бусек.

Упитан да ли се и даље залаже за идеју о подели Косова, Бусек је рекао да се он није за то залагао, већ да је од њега „тражено да ту идеју предложи да би се покренула дискусија“.

„Подела КиМ не би била добар пример за остале земље у окружењу, јер она може да утиче на границе суседних држава“, навео је Бусек.

Он је изразио уверење да ће Србија у марту добити кандидатуру уколико ситуација на Косову буде стабилна.

„Међутим, политика је непредвидива и у њој се дешавају разне ствари. У Србији је у току изборна кампања и многе одлуке зависиће од ње“, поручио је Бусек.


Извор[уреди]

Bookmark-new.svg