Средњошколци нису склони дружењу с мањинама

Извор: Викиновости


28. јун 2012.
Београд-  (Beta) - Већина средњошколаца у Србији не би се дружила са припадницима неке од мањина, а најмање пожељни за дружење су Албанци, муслимани и сексуалне мањине, показало је истраживање спроведено у више градова Србије.

На нивоу Србије 30 одсто средњошколаца рекло је да би се са свима дружило ако им као људи одговарају, а тај проценат иде и до 78 одсто у Сомбору, показало је истраживање које је спроведено у оквиру пројекта борбе против дискриминације у образовном систему.

Средњошколци су као најмање пожељне пријатеље наводили ЛГБТ особе са којима се не би дружило 21 одсто испитаника, Албанце (19 одсто) и муслимане (10 одсто), пренео је портал ЕурАктив Србија.

Како је речено на представљању резултата пројекта у Вршцу, у оквиру кога су организовани и семинари за средњошколце, показало се да је утицај медија и породичне средине на њих доста јак, али и да у први мах жустро бране своје ставове, док касније постају отворени за противаргументе.

Према мишљењу српских средњошколаца, група која је највише дискримисана у Србији су Роми, а следе је припадници ЛГБТ популације и особе са инвалидитетом.

На питање да ли су икада били дискриминисани, 36 одсто средњошколаца је одговорило потврдно, а 59 одсто је изјавило да није било дискриминисано.

Пројекат су спровели Комитет правника за људска права YUCOM и Београдски центар за људска права од јуна прошле године до јуна 2012. у више од 30 школа, а учествовали ученици трећих и четвртих разреда средњих школа.

Извор[уреди]