Пређи на садржај

Срби с Косова одбили бриселски споразум

Извор: Викиновости

25. април 2013.
Београд-  (Beta) - Срби с Косова не прихватају споразум Србије и Косова постигнут у Бриселу, и најављују протесте, између осталог и у Београду, рекао је у четвртак Славиша Ристић, председник Скупштине Општине Зубин поток, после састанка с премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

„Срби с Косова траже од Владе Србије расписивања референдума на којем би се народ изјаснио о бриселском споразуму и о томе да ли косовски Срби остају у уставно-правном поретку Србије“, рекао је Ристић.

„Ако држава има намеру да то (споразум) спроведе, треба да зна да ће то морати да ураде мимо нас, а наравно, нико не може бити јачи од државе - држава може да повуче било који потез и да склони нас с ових позиција“, казао је Ристић и навео да није било разговора о томе, нити такве претње.

Ристић је најавио да ће се Срби с Косова мирним путем борити против бриселског споразума и најавио и протест у Београду, али није рекао када. Наговестио је да ће тај протест организовати косовски Срби и да ће бити "изван страначких ствари".

„Овим споразумом ми постајемо део уставног поретка такозваног независног Косова и то је разлог због којег га ми не прихватамо“, рекао је Ристић.

Извор[уреди]