Срби спречили уклањање барикада

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

23. октобар 2011.
Косовска Митровица-  (VOA) - Састанак председника општина са севера Косова и команданта Кфора и шефа Еулекса, који је одржан данас у Косовској Митровици завршен је без договора. Припадници КФОР-а рано јутрос покушали су да уклоне барикаде на три локације на северу Косова, али су их Срби у томе спречили.

Командант КФОР-а Ерхард Древс и шеф ЕУЛЕКС-а Гзавије де Марњак затражили су од председника четири општине са севера Косова да се и ЕУЛЕКС-у омогући безусловно кретање што челници општина Зубин поток, Лепосавић, Звечан и Косовска Митровица нису прихватили.

„Команданту КФОР-а и шефу УНМИК-а смо пренели да се криза у овој ситуацији може решити тако да ЕУЛЕКС не асистира у довођењу косовских цариника на прелазима Брњак и Јариње, међутим они су тражили безусловну слободу кретања како за КФОР тако и за ЕУЛЕКС и остале припаднике цивилне мисије на простору Косова и Метохије. Овај проблем се сигурно не може решити са четири председника општина и он се мора решити на вишем нивоу и ово је порука нашем званичном Београду и то ћемо и урадити. Морамо да чујемо и председника државе Бориса Тадића око ове ситуације и након тога ћемо поново наставити са разговорима јер овај проблем се не може решити силом и насиљем“, рекао је новинарима након састанка председник општине Звечан Драгиша Миловић.

Председници општина су затражили од Команданта КФОР-а Ерхарда Древса да обустави акције уклањања барикада. Међутим он им је рекао да за то не може да да гаранције. Иначе, Срби са севера Косова и даље су на барикадама које је КФОР јутрос на три локације покушао да уклони. На барикади код места Дудин крш марокански војници КФОР-а провели су неколико сати, након чега су се без веће интервенције вратили у своју базу. У селима Зупче и Јагњеница војници КФОР-а су багером покушали да уклоне барикаде, али су их Срби седећи на путу спречили у томе.

Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић за Глас Америке каже да се Срби на барикадама боре пре свега за своја људска и политичка права и да у томе имају подршку и од Срба који живе јужно од Ибра.

„Ових дана почели су да долазе и Срби из унутрашњости Косова који су са нама сада на барикадама који ће бити и вечерас. Већ је стотине Срба из Штрпца, Прилужја и из осталих делова централног Косова“, каже Ивановић.

На северу Косова тренутно постоји 18 барикада. Од тога 17 контролишу Срби, а једну барикаду код прелаза Брњак заузели су пре неколико дана француски војници КФОР-а.

Извор[уреди]