Пређи на садржај

Срби са Косова: Не прихватамо да живимо у независном Косову

Извор: Викиновости
Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

19. април 2013.
Косовска Митровица-  (Beta) - Представници четири српске општине на северу Косова и Метохије поручили су у петак да грађани Србије са севера покрајине никада неће прихватити да живе у независном Косову и да је власт потписивањем споразума с Приштином прекршила Устав Србије.

Етничка мапа КиМ на руском ј.
Слика: Sémhur.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици рекао да Срби не прихватају албанске институције и да неће дозволити да заживи независно Косово, нити да се успостављају закони такозване Републике Косово.

„Ово је увек била и биће Србија, све док смо ми и наши грађани овде“, рекао је Пантић и изразио уверење да ће Срби успети да се супротставе претњама и да ће сачувати тај део територије Србије.

Пантић је рекао да Срби са севера Косова немају текст споразума али да је он за њих неприхватљив, према ономе што је објављено у албанским медијима.

„Полиција и правосуђе ће, према споразуму, радити по косовским законима и то је дефинитивно повлачење државе Србије са ових простора“, рекао је Пантић и најавио да ће, после консултација са грађанима, учинити све да се ни тај, као ни сви претходни споразуми, не спроведу на терену.

Он је упутио позив грађанима да остану мирни, буду уз локалне самоуправе, да не подлежу емоцијама и да остану храбри, као што су били претходних 14 година.

Пантић је позвао председника Владе Србије Ивицу Дачића да посети Косово и Метохију и објасни грађанима шта је потписао у Бриселу, да ли је то што је урадио у складу са Уставом Србије и због чега жртвује део територије.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић рекао је да је неко дао себи за право да „народу на Косову и Метохији одузме суверенитет, да прихвати седам условних принципа немачке владе и да Београд изврши притисак и промени свест Србима на Косову“.

Он је упутио државном врху поруку да са својим породицама дођу и живе на Косову и Метохији, за које тврде да није независно.

„Прекршен је Устав Србије, онај на којем су државници полагали заклетву. Требало је прво да промене Устав па тек онда да потписују ове срамне споразуме“, рекао је Недељковић и додао да је оно што нису могли да ураде Албанци и међународна заједница на Косову урадила власт у Србији.

Он се заложио да се против свих који су прекршили Устав Србије поднесе кривична пријава и позвао Ивицу Дачића и Александра Вучића да додју на север Косова и народу кажу зашто су морали да то ураде у Бриселу.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић назвао је преговоре у Бриселу фарсом и позоришном представом и нагласио да је Приштина у преговоре ушла да би четири општине на северу интегрисала у косовско друштво.

„Преварени смо, изиграни и разочарани, али нема места за панику јер ми нећемо дозволити да заживи нека фантомска држава“, рекао је Миловић.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да власт заслужује презир али да Срби, без обзира на неповољан развој ситуације, морају мирним путем да се изборе за опстанак у држави Србији.

Посланик из Лепосавића Бојан Јаковљевић је рекао да, ако је тачно оно што је у албанским медијима објављено, онда на Косову више неће бити српских институција.

Он се заложио за одржавање референдума у целој Србији на коме би се грађани изјаснили да ли су за Косово и Метохију у саставу Србије или за Европску унију.

За понедељак у подне, на Тргу Шумадија у северном делу Косовске Митровице, најављен је народни сабор на коме ће највероватније бити донета одлука о формирању Скупштине северног Косова и Метохије.

Извор[уреди]