Срби остају да спрече успостављање прелаза

Извор: Викиновости
Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

4. децембар 2012.
Јариње-  (Beta) - Представници четири општине на северу Косова најавили су у уторак на Јарињу да неће одустати од протеста у међузони на административној линији између Косова и централне Србије све док не добију гаранције да ту неће бити успостављена граница.

Више стотина Срба, предвођених локалним одборницима, у уторак је блокирало место на ком се граде објекти потребни за почетак спровођења споразума о интегрисаном управљању границама. Срби сматрају да ће отварање тих прелаза, планирано за 10. децембар, значити и постављање границе ка централној Србији.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да грађани Србије не треба да буду кивни на Србе са севера Косова јер они протестују само зато што немају друго решење.

„Чувамо нашу децу и наше породице да остану да живе у Србији“, рекао је Ристић праћен аплаузом присутних.

Чули смо ових дана многе лажи, од најновије да се ништа неће десити. Синоћ нам је (шеф преговарачког тима Дејан) Павићевић објашњавао да ће све бити исто, само да ће се две стране приближити, а није рачунао на нас, на овај народ - нека се приближе, ми их чекамо, рекао је председник општине Зубин Поток.

Према његовим речима, Срби неће блокирати путеве, али неће дозволити да се на прелазима постави граница и неће се померити са места протеста док не добију чврсте гаранције.

„Чули смо ових дана оно што добро знамо - да је Србија у тешкој ситуацији и да је свима у Србији тешко, али смо чули и нешто што ниједан српски домаћин не би смео да каже. Када је Србији и српском народу тешко, када су гладни, препоручује се да продамо и кућу и земљу“, рекао је Ристић.

Према његовим речима, Срби са севера Косова неће одустати од протеста не зато што изигравају велике патриоте или зато што желе да покажу да су већи Срби од других, већ зато што немају другог избора.

Извор[уреди]