Пређи на садржај

Срби да дозволе пролазак Кфора и Еулекса

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

21. новембар 2011.
Приштина-  (Beta) - Шеф УНМИК-а Фарид Зарид затражио је у понедељак од председника општина са севера Косова да омогуће пролаз Кфору и Еулексу, да очувају мир и створе атмосферу која ће бити погодна за дијалог.

„Председнике општина сам замолио да нађу решење како би Кфор и Еулекс имали слободу кретања и у складу са Резолуцијом 1244 и својим мандатом обављали своје дужности“, рекао је Зариф након састанка са челницима општине са севера, који су поновили да ће то бити могуће само ако мисија ЕУ одустане од превожења косовских царника и полицајаца на прелазе Брњак и Јариње.

Зарид је најавио да ће разговори бити настављени и изразио наду да ће решење бити нађено.

„Апелујем на људе на северу Косова да допринесу одржавању мира и стабилности и избегавају конфронтације и насиље и да буду уздржани као што су и до сада били“, рекао је Шеф УНМИК-а.

Начелник округа Раденко Недељковић је, одговарајући на захтев Зарифа о слободи кретања, поновио да је Кфор већ има, а да ће је Еулекс добити само ако не превози косовске царинике до прелаза Брњак и Јариње.

Према његовим речима, на седници је од Зарида захтевано да допринесе брзом расветљавању убиства у насељу Брђани, јер како је оценио Албанци из Косовске полиције покушавају да то прикрију.

Извор[уреди]